„Изузетно је тешко, пацијенти су уплашени, сами, без неког свог да их загрли и утеши. Све је као да смо у рату“: Исповест медицинске сестре из Ургентног центра у Мадриду

А. ПОПАДИЋ

четвртак, 26. 03. 2020. у 07:30

„Изузетно је тешко, пацијенти су уплашени, сами, без неког свог да их загрли и утеши. Све је као да смо у рату“: Исповест медицинске сестре из Ургентног центра у Мадриду

Шпански болнички систем ивици пуцања Фото АП

Клара Корнехо за "Новости" каже да су се “нашли у ситуацији за коју нико није био припремљен и која постаје све тежа и озбиљнија”
ШПАНИЈА је наставила да обара неславне рекорде током епидемије вируса корона па је, према последњим подацима, престигла Кину по броју умрлих - 3.434 особе. У једном дану је преминуло 738 људи. Здравствени систем ове медитеранске земље, о коме се пре кризе говорило у суперлативима и сматран једним од бољих у Европи, ни као такав није довољан за кризу ових размера.

- Нашли смо се у ситуацији за коју нико није био припремљен и која постаје све тежа и озбиљнија - каже, за "Новости", Клара Корнехо, медицинска сестра из Мадрида.

Њен посао на одељењу интензивне неге Ургентног центра и у нормалним околностима подразумева виши ниво приправности, брзине, стреса и одговорности. Ипак, оно што се ових дана дешава у Шпанији нешто је потпуно ново и за Клару и за њене колеге.

У кратком предаху између дугачких смена, у изјави, за наш лист, Клара објашњава да је један од проблема и то што болницама често недостаје заштитна опрема за особље. А, како сведочи, и сам рад "под пуном опремом" представља отежавајућу околност.

БЕСКУЋНИЦИ НА УЛИЦАМА ДОК шпанске власти дозвољавају само неопходне изласке, неки људи остају напољу јер њихов дом су улице Мадрида и Барселоне. - Као да је дошло до нуклеарне експлозије и људи су се склонили у бункер - изјавио је Гана (36) која на улици живи више од осам година, док Рикардо (32) каже: "Мислио сам да сам видео све током 12 година како спавам на улици, али сад видим да нисам, а ова тишина током дана ме плаши више од вируса."

- Изузетно је тешко и компликовано радити са заштитном опремом. Дишеш отежано, кроз маске не видиш добро, вруће ти је и знојиш се у оделу, имаш главобоље... Онда те оптерећује и то што знаш да је у таквим условима твој рад са пацијентима на много нижем нивоу од уобичајеног - искрена је Клара.

Рад са оболелима, који су сами и изоловани, изискује и посебну психолошку припремљеност.

- Тешко је кад видиш колико су пацијенти уплашени и сами. Размишљаш о њиховом болу, али и болу њихових породица које их не могу видети, загрлити, утешити. Све подсећа на медицину у ратним околностима, али овога пута она се не дешава у неразвијеним, већ у развијеним земљама.

И Кларин супруг је здравствени радник, па осим исцрпљености послом, деле и бригу о томе да не заразе своју породицу.

- Све време размишљаш да ли ћеш баш ти унети вирус у своју кућу - каже Клара.

Свесна да је њена земља одавно изгубила битку са обуздавањем вируса, Клара се нада да ће друге државе макар научити нешто из њиховог примера.

- Дај боже да друге земље имају у виду оно што се сада дешава у Шпанији и успеју да обуздају вирус пре него што ескалира. Неопходно је потпуно затварање границе, строга изолација и обезбеђивање довољно заштитног материјала. Морају добро организовати и припремити медицинске раднике за оно што долази, консултовати се са лекарима из других земаља ако је потребно и обезбедити довољно кревета за прихват оболелих - закључује Клара Корнехо.

БЕЗ БДЕЊА И САХРАНЕ

ВЕЛИКИ број мртвих, посебно у престоници Мадриду, натерали су погребне куће да почну да одбијају породице преминулих, јер у мртвачницама одавно нема места. Једно од првих ограничења које су увеле власти била је забрана традиционалног 24-часовног бдења и сахране за преминуле од вируса. Због обавезне изолације, породицама је забрањено присуство последњем испраћају покојника. "Наш посао је ионако тежак, али ових дана је неупоредиво тужнији", речи су једног од погребника.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Mikiboy

26.03.2020. 07:37

Zdravstveni sistemi na Zapadu funkcionisu besprekorno ali samo u normalnim uslovima.Desi li se nesto nepredvidjeno oni postaju hendikepirani.Nijedna zemlja Zapada se nije proslavila u odbrani od korone.

Kosta

26.03.2020. 08:11

Шта ради католичка црква? Што не обилази болесне?

hristina

26.03.2020. 12:19

@Lax - Kakav GLUP komentar! I OPASAN! ... Hoces da kazes da ako ne znas sta se desava u spanskom ili italijanskom Armagedonu od epidemije - ne desava se??? Gde ti zivis!?! NIje sirenje panike, upozorenje je da AKO NE slusamo ono sto nam se govori - bicemo vrlo brzo I mi Spanija I Italija! Tesko je to razumeti?!

Војин

26.03.2020. 08:51

Жалосно је то да је баш Шпанија до те мере заборављена од ЕУ да већ људи падају у очај. Да није то можда због тога што је Шпанија показивала извесна неслагања са САД и Немачком у погледу кршења сувернитета СР. Југославија а шпански пилоти одбили да из авиона гађају на све што се креће. Такође је и шпанска бригада, стационирана у Македонији, одбила да копнено изврши агресију на Србију. Они и данас не признају Приштину као државу. Помозите им Русијо и Кино, ако је могуће!?

Taran tula

26.03.2020. 10:41

Smatra se da nedostatak fizickog prisustva, dodira, pažnje moze da psiholoski oslabi imunitet te lekovi slabije deluju. Razume se da je to zbog prirode bolesti i epidemioloskih mera zastite svedeno na nuzni minimum. Sindrom hospitalizma je poznat kao riziko faktor i dovodi do apatije zbog odsustva fizicke blizine bitnih osoba, prepoznavanja i primecivanja coveka kao vaznog, posebnog ljudskog bića a u bolnici su svi isti - pacijenti. Mozda je molitva simbolicka paznja na višem vibracionom nivou?

Alex vrnjački

26.03.2020. 12:52

Srbija saoseća sa vama jer je prošla nekoliko krugova pakla koji su joj bili nametnuti. Znamo mi dobro kad pomoći nema ili malo ima sa strane i kad moraš da prevaziđeš i ono što nisi ni sanjao da ti se može desiti.

Овде нештп врло озбиљно смрди...

26.03.2020. 16:34

Остаје "нејасно",да земље чланице економски најразвијених земаља света, имају милијарде евра и долара за куповине и развој најмодернијег наоружања као основне ставке својих годишњих буџета, а "немају довољно средстава ни ресурса" да обезбеде реално безначајне паре за основну заштиту од "епидемије" у виду маски, пвц одела, средстава за деконтаминацију, респиратора за медицинско особље и своје становништво??? Мхм, све вам верујем....