Мушкарац у Кини умро на путу до посла: Мислили да је корона, али је тест открио други вирус

Novosti Online

среда, 25. 03. 2020. у 10:44

Мушкарац у Кини умро на путу до посла: Мислили да је корона, али је тест открио други вирус

Фото: Depositphotos

Анализа показала да је несрећни човек био позитиван на потпуно нови, много смртоноснији вирус
Могућност да се из Кине светом прошири потпуно нови вирус, у тренутку кад се та земља, као и околне државе, тешко опорављају од епидемије ковида 19 и почињу да укидају строге мере изолације, изазвала је праву панику на друштвеним мрежама.

Тело мушкарца који се срушио и умро у аутобусу у Кини, у провинцији Јунан, хитно је тестирано на вирус корона. Анализа је, међутим, показала да је тај човек био позитиван на потпуно нови, много смртоноснији вирус који, како наводе експерти, није директно повезан с вирусом корона, али имају готово исте симптоме.


Кинески државни медији пренели су да је засад неидентификовани мушкарац, из провинције Јунан, преминуо у линијском аутобусу којим је путовао на посао у провинцији Шандонг.

Државни сервис на енглеском „Глобал тајмс“ преноси је да је преминули био позитиван на хантавирус, а да су и остала 32 путника такође одмах тестирана, али не наводи никакве друге детаље.

Могућност да се из Кине светом прошири потпуно нови вирус, у тренутку кад се та земља, као и околне државе, тешко опорављају од епидемије ковида 19 и почињу да укидају строге мере изолације, изазвала је праву панику на друштвеним мрежама.

Хештег #хантавирус појављивао се у готово свим „трендинг листамана“ на интернету од понедељка, али су експерти брзо реаговали саопштењима у којима се наводи да није у питању никакав нови вирус, већ одавно позната болест, која се само у ретким случајевима преноси међу људима.

„Хантавирус се први пут појавио педесетих година 20. века, током америчко-корејског рата, у рејону реке Ханта. Преноси се на људе искључиво с пацова и мишева, и то у случају кад људи у свој организам унесу телесне течности глодара. Преношење с човека на човека је веома редак случај“, објавила је на Твитеру шведска научница Сумаја Шаик, уз напомену: „Молим вас да не паничите, осим ако не планирате да једете пацове!“
Амерички центар за контролу и превенцију заразних болести (ЦДЦ) наводи на свом порталу да се хантавирус ретко јавља н на Западу, али да је проценат смртности од те болести око 38 одсто.

- Симптоми се јављају у року од највише осам недеља од тренутка излагања човека свежем урину, измету или саливи заражених глодара - наводи се на порталу ЦДЦ-а, уз напомену да се вирус може веома лако добити иако вас евентуално уједе већ заражена животиња.

Симптоми су, у многим случајевима, слични или готово исти као симптоми короне: грозница, главобоља, кашаљ, губитак даха. Један пацијент је навео да се осећао „као да му је неко снажно везао широку траку око груди, али му је истовремено ставио И јастук преко лица“.

„Хантавирус плућни синдром“ је у САД проглашен за „национално препознатљиву болест“ још 1995. године, али засада нема регистрованих случајева преношења вируса између људи. У неколико наврата, такви случајеви су регистровани у Чилеу и Аргентини, али је то посебна подврста болести, која се назива „вирусом“ са Анда.

- За инфекцију хантавирусом не постоји терапија лек, нити вакцина - упозоравају научници. Пацијенти најчешће заврше на интензивној нези, јер морају, између осталог, да прегурају период тешких респираторних проблема.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Prapra

25.03.2020. 11:04

U nekim delovima Anda npr. Peru, hrane se zamorcima umesto zeca, a nama su oni kucni ljubimci zajedno sa hrckom. Treba svakako da se povede računa i o tome kao potencijalnom izvoru zaraze jer smo imali narocito u jesen u vreme ubiranja letine i mišju groznicu. Saucesce na ovom izgubljenom životu nasoj braci u Kini i da skupe snagu i nastave zivot uz maksimalan oprez.

početak bio ratova

25.03.2020. 11:26

Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. veka, tokom američko-korejskog rata, u rejonu reke Hanta

Питагора

25.03.2020. 12:08

Овако се завршава филм Горана Марковића Variola Vera. У болничкој изолацији Богдан Диклић умре на крову, где се сунчао. Урадили су обдукцију. Закључак је био: није у питању вариола, сасвим сигурно, већ сасвим други вирус.

Nobody

25.03.2020. 14:04

Ma bre pobiti umobolnike sve koji jedu žive životinje, etooo. To nam je jedini spas. Streljanje

Rh+

25.03.2020. 14:05

Ovako napisanu vest ako je uopšte to tačno može da sastavi samo neko ko želi da napakosti Kinezima jer će nepismeni da pomisle da Kinezi piju mokraću od pacova i miševa

terorizam ili svetski rat

25.03.2020. 14:57

Koliko je verovatno da je ovo slučajno i "prirodno"? Dva smrtonosna virusa u pola godine?

Komentator

25.03.2020. 16:40

@terorizam ili svetski rat - “Contagion” je film Stivena Spilberga iz 2011-te godine u kojem je sve ovo sto sada prezivljavamo... sismis, pijaca u kini, karantin, mrtvi, potraga i razne spletke oko vakcine, pominje se procena mrtvih 60 mil. a najupecatljivije je godina u kojoj se radnja zbiva 2018-ta, promasaj za samo jednu godinu...slucajno ili namerno.