Шолц је Меркелова на одређено време: Ако немачка канцеларка буде позитивна на корона вирус

И. С.

24. 03. 2020. у 18:26

Шолц је Меркелова на одређено време: Ако немачка канцеларка буде позитивна на корона вирус

AP Photo

Послове шефа владе у Берлину преузеће министар финансија
НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел за сада несметано обавља државничке послове, иако из кућног карантина, пошто је била у контакту са лекаром оболелим од корона вируса. Тамошња јавност је, међутим, забринута. Први тест је негативан, али наредних дана следи још неколико. Шта ако шефица владе у Берлину, у чијим је рукама власт, више не буде могла да држи кормило државе?

Дојче веле објашњава да нема места страху, јер Немачка свакако "неће бити обезглављена". Меркелова може, чак иако буде позитивна на ковид-19, да ради свој посао све док се буде осећала довољно добро. Ако се, међутим, деси да је болест веже за постељу, постоји прецизно разрађен, план "Б".

Како предвиђа члан 69 Устава Немачке, канцеларка би у том случају именовала једног од својих министара, односно, чланова кабинета, који би уместо ње обављао државничке послове на одређено време. Најчешће је то управо онај министар који има и титулу канцеларкиног заменика, а то је сада Олаф Шолц, челник Министарства финансија.

Овај политичар из редова Социјалдемократске странке Немачке (СДП) већ сада мења канцеларку у пословима које не може да убаци у распоред. Неписано правило немачког политичког система, да заменик не буде из исте странке из које је канцелар, него из друге по јачини у Бундестагу, поштовано је и у овом тандему, будући да је Меркелова чланица Демохришћанске странке (ЦДУ).

Вицеканцелар, термин који се у медијима и јавности користи за Шолца, није званични, јер се не помиње у Уставу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације