Амерички председник Доналд Трамп склонио се од званичнице са којом је био на конференцији за медије, након што је она рекла да је током викенда имала благу грозницу.


Координаторка Беле куће за борбу против вируса корона Дебора Биркс говорила је о важности одговорности коју сваки човек мора да покаже током пандемије вируса корона.


Она је лекар и дипломата коју је Трамп поставио на чело радне групе за борбу против вируса корона изненадила је све присутне на прес конференцији у понедељак признањем да је у суботу имала грозницу, односно благу температуру.


Највише се изненадио председник Трамп, преноси РТС америчке медије.


Одмакао се од Деборе неколико корака, што је изгледало као духовита реакција, али се после тога вратио на корак даље од ње у односу на место где је претходно стајао.


"Ето, у суботу сам имала благу грозницу", рекла је Биркс, након чега се Трамп у шали на тренутак склонио од ње.


"Проверила сам стање, отишла да се тестирам и резултат је био негативан", објаснила је она, на шта је Трамп додао: "Ух, добро је. Драго ми је што си то рекла".


Доналд Трамп био је познат као човек који се ни са ким не рукује јер се плаши вируса и бактерија.


То је и сам поновио на истој конференцији за медије додавши да је од ступања на дужност морао да промени понашање јер је руковање са високим званичницима обавеза америчког председника.


Иначе, Трамп је позвао суграђане, посебно Демократе и Ребупликанце на јединство током борбе против вируса рекавши да америчка привреда не сме да стане и да мере изолације неће трајати месецима, већ недељама.


Бројке говоре о драстичном расту броја заражених и оболелих у САД, а најгора ситуација је у граду и држави Њујорк и престоници Вашингтону.


Трамп је одредио слање осам милиона маски, тоне дезинфекционих средстава, рукавица и заштитних одела за здравствене раднике.


Научници у САД, пре свега лабораторије у Њујорку, испитују дејство постојећих лекова на вирус корона.


Ако се покаже да комбинација лека за маларију и антибиотика ради биће то дар од Бога, рекао је Трамп обраћајући се медијима.


Раније је јављено да је један од новинара који је био на претходној медијској конференцији у Белој кући позитиван на вирус корона.