Британски премијер Борис Џонсон наложио је грађанима да остану код куће како би се спречило ширење корона вируса, затварање продавница које не продају основну робу, позвао људе да се не састају са пријатељима и породицом и упозорио да ће сви они који се не буду придржавали тих мера бити кажњени.

"Од вечерас морам да издам Британцима врло једноставно упутство - морате да останете код куће", рекао је Џонсон у телевизијском обраћању нацији, које је уследило синоћ уместо редовне свакодневне конференције за новинаре.

Додао је да ће људима бити дозвољено да напуштају домове само да би набавили основне потрепштине, ради вежбања, из медицинских разлога, да би пружили негу или ради путовања на посао тамо где је то апсолутно неопходно, преноси Ројтерс.

"Ако не поштујете та правила, полиција ће имати овлашћења да их наметне, као што су казне и растурање окупљања", навео је Џонсон.

Он је најавио да ће мере бити размотрене за три недеље и ако буде могуће, ублажене.

Како је објаснио, влада ће затворити све продавнице које не продају основне животне потрепштине, укључујући продавнице одеће, као и остале објекте као што су библиотеке, игралишта и теретане на отвореном, и религиозне објекте.

Милиони људи у Великој Британији нису протеклог викенда послушали савет да остану у кућама и избегавају друштвена окупљања, искористивши сунчано време да преплаве паркове, игноришући упутство одржавања раздаљине од два метра.

Према новим правилима, влада забрањује окупљање више од двоје људи који не живе заједно на јавним местима, као и сва друштвена окупљања, укључујући свадбе и крштења, али не и сахране.

Паркови ће остати отворени за рекреацију, али ће окупљања бити забрањена.

Очекује се да британски парламент одобри нови закон о ванредним ситуацијама који властима даје велика овлашћења за борбу против епидемије, међу којима је и право да се хапсе људи и шаљу у изолацију како би се заштитило јавно здравље.

"Без огормног националног напора да се заустави ширење овог вируса, доћи ће тренутак када ниједна здравствена служба на свету неће моћи да се одупре јер неће бити довољно респиратора, лежајева на интензивној нези, доктора и сестара",упозорио је Џонсон.

Број преминулих од корона вируса у Великој Британији данас је порастао на 335.