Шпанија је у рату! Премијер Педро Санчез најавио још ригорозније мере због епидемије

А. ПОПАДИЋ

уторак, 24. 03. 2020. у 00:20

Шпанија је у рату! Премијер Педро Санчез најавио још ригорозније мере због епидемије

AP Photo

Премијер у Мадриду најавио продужетак ванредног стања због погоршања. Око 40 одсто оболелих заврши у болници
НАША земља је у рату, поручио је шпански премијер Педро Санчез најављујући нове, још ригорозније мере у борби против вируса корона док ова медитеранска земља све више страхује од италијанског сценарија. Са 2.180 мртвих и више од 33.000 заражених, њихов страх није без основа.

- Ситуација је изузетно озбиљна, а страх међу људима је све већи. Упозорени смо да најгоре тек долази, да се очекује да ће ова недеља бити врхунац епидемије - сведочи, за "Новости", из Мадрида Огњенка Марић. - Болнице су претрпане, а лекари из свих струка ангажовани су да се баве вирусом. Нажалост, ни ми као ни остатак света немамо искуства са нечим оваквим, па се дешавају грешке, доносе се неке погрешне одлуке, лекари се разболевају... Плаши нас и статистика која каже да око 40 одсто оболелих заврши у болници због компликација са вирусом.

Шпански премијер затражио је продужетак ванредног стања до 11. априла, а очекује се да скупштина на заседању у среду усвоји ову одлуку. Мада је становништво озбиљно схватило препоруке кућне изолације, тамошњи званичници примећују да се само протеклог викенда у Шпанију вратило више од 4.000 њених држављана из целог света, а који су сада смештени у карантин.

- Власти су отвориле неке хотеле, преуредили их и ставили кревете и медицинску опрему, преузели су и приватно здравство које је сад такође у служби државне борбе са епидемијом. Прихват све већег броја оболелих организован је у великим сајамским дворанама, а слике које нам долазе отуда су застрашујуће. Све подсећа на ратне, пољске болнице - каже наша саговорница, и додаје.

По речима наше саговорнице, Шпанија има један од бољих здравствених система и добру опремљеност болница, али нико није био спреман за епидемију ових размера. Тамошњи званичници се надају да ће ригорозне мере уродити плодом и да ће се већ идуће недеље видети први резултати.

Огњенка Марић

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ОБОЛЕЛА

ШПАНСКИ медији пренели су да је и потпредседница владе Кармен Калво примљена у болницу због потешкоћа са дисањем. Урађен јој је тест на вирус корона, а резултати се очекују. Међу раније оболелима већ се налази двоје министара и десетак посланика, као и супруга премијера Педра Санчеза.

Коментари (1)

w

24.03.2020. 10:47

samo je u pocetku tesko, dok stoka ne nauci da budu poslusna do smrti, posle sve ide lakse, sve ostalo je propalo ajde sad da poplasimo stoku virusuom, a ako se virus pokaze slab, onda ce "masovno testiranje" konacno da ga prosiri kako treba, dok ne dodjemo do zlatne milijarde robova i slugu ... ovceeeeeeeeeeee