Мађарска би да продужи ванредно стање на неодређено време

Танјуг

понедељак, 23. 03. 2020. у 19:49

Мађарска би да продужи ванредно стање на неодређено време

Фото Depositphotos

Мађарска влада настоји да продужи ванредно стање у земљи на неодређено време због епидемије корона вируса
Мађарска влада настоји да продужи ванредно стање у земљи на неодређено време због епидемије корона вируса.


Предлог закона о коме је расправљано данас у парламенту, влади ће дати посебна овлашћења, укључујући могућност владања уредбама без одобрења парламента, све док влада буде сматрала да је то потребно због епидемије, пренео је Ројтерс.


Тим актом би се одредиле затворске казне до пет година за оне осуђене за ширење лажних података о епидемији, а до осам година за оне за које се процени да су ометали напоре за сузбијање ширења корона вируса.


Говорећи на почетку седнице парламента, мађарски премијер Виктор Орбан је рекао да ванредно стање пружа влади ресурсе да организује мађарску самоодбрану.


"Сви морају да изађу из своје зоне комфора", рекао је Орбан.


"Неко време морамо да радимо другачије, да се понашамо другачије и сви морамо другачије да организујемо свој живот'''', додао је он.


Опозиционе странке и групе за поштовање људских права критикују предложено неодређено продужење ванредног стања које је први пут уведено 11. марта и страхују да би влада могла смањити слободу штампе у име борбе против новог вируса.


"Парламентарна гаранција над владом остаје на овој већини'''', рекао је Орбан, позивајући се на своју странку Фидес и савезнике Демохришћане.


"Захваљујемо вам ако нас подржите, радо ћемо примити савет и охрабрење ... али ову кризу ћемо решити и без вас'''', истакао је он.


Орбан је рекао да, иако ширење корона вируса за сада не може да се заустави, циљ је успорити стопу и број инфекција и избећи да болнице буду преплављене као у Италији.


"Морамо планирати тако да здравствени систем који функционише, не престаје ни на један тренутак", рекао је мађарски премијер.


Говорећи на државној телевизији, Орбан је рекао да је број заражених корона вирусом у Мађарској очигледно много већи од 167 потврђених случајева.


У Мађарској има и седам смртних случајева од ЦОВИД-19, док се 16 особа излечило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације