ЉУБЉАНА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У Словенији је 341 заражени, 22 више него дан раније, али међу њима је чак 21 дете! Заражено је и 40 здравствених радника, а 40 болесника смештено је у болнице. У Јесеницама болница нема услова за примање пацијената и они ће бити упућени у друге словеначке градове.
Алармантна упозорења стижу и из домова за старе у Шмарју, Метлики и Штораху, где је из дана у дан све више заражених старих људи и запосленика домова, а заштитне опреме нема. На путу је донација кинеске компаније "Алибаба", а нова Јаншина влада оштро осуђује бившу владу Маријана Шареца да је била крајње неорганизована уочи епидемије.

Док Словенци дисциплиновано слушају препоруке и одлуке које забрањују окупљања на јавним местима, уз предвиђене казне од 400 евра, у "дежели" су, усред кризе, подигнуте плате министрима и државним секретарима нове владе Јанеза Јанше, који сада зарађују преко 5.000 евра.


ХИТНО ДО ВАКЦИНЕ

СЛОВЕНАЧКИ ЦОБИК интензивно ради на истраживањима око проналажења вакцине против вируса корона, у сарадњи са многим европским центрима. Директор Матјаж Петерка каже да постоји шанса да она буде у употреби за мање од годину дана, што укључује интензивна клиничка истраживања која ће ускоро почети.