ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ВЛАДАЈУЋА странка Република у покрету француског председника Емануела Макрона добила је, у првом кругу локалних избора одржаних у недељу, и то усред пандемије вируса корона, жестоку опомену бирача. Не само да нису успели да освоје терен, већ су доживели неуспех и у својим бастионима, као што су Лион или Безансон.

Премијер Едуар Филип, који је 2014. изабран у првом кругу у Авру, налази се на челу са нешто преко 43 одсто, али је одмах иза близу 36 процената кандидат комуниста који рачуна да се у другом кругу удружи са Зеленима.

Тек неколико позитивних изузетака забележили су чланови владе, као што су министар за акцију и јавне приходе Жералд Дарманен и министар за културу Франк Риестер, иначе заражен вирусом корона, који су изабрани у првом кругу у Туркоану и Куломијеу.

С друге стране, леп успех оствариле су традиционалне партије левице и деснице.

Кандидати Националног окупљања лидерке Марин ле Пен су до ногу потукли противнике у градовима као што су Безије, Енен Бомон и Фрежис.

Ови избори, међутим, дају мало простора за класичну политичку анализу, не само због изузетно ниске излазности (мање од 45 одсто), већ и због тога што је вирус корона, који је и условио оволику апстиненцију, практично запосео читав медијски простор и зауставио кампању.

Још пре првог круга, почели су да се умножавају гласови, у јавности, међу политичарима, али и здравственим радницима, који од председника траже да одложе други круг предвиђен за недељу.

Макрон и премијер Филип су се јуче пре подне консултовали са представницима политичких партија и председницима скупштине и сената. Председник Макрон је за синоћ био најавио ново обраћање јавности у кратком року, када се очекивало да прогласи општи карантин, слично као у Италији или Шпанији. А у таквим условима одржавање другог круга би било немогуће.