Турска војска није била сигурна због незадовољства опозиционих активиста и демонстраната у провинцији Идлиб у недељу, јер су њихова возила и особље били засипани каменицама дуж магистралног пута М-4 (Алепо-Латакија).

На снимку који кружи по друштвеним мрежама, може се видети како се турска војна возила крећу низ пут у провинцији Идлиб када је њихов конвој нападнут десетинама каменица.

Прочитајте још: Путин и Ердоган ЗАДОВОЉНИ ситуацијом у Идлибу

Турска војска, која помаже опозиционим фракцијама током већег дела сиријског сукоба, покушала је да покрене примирје у провинцији Идлиб тако да се насиље између зараћених фракција заврши; међутим, џихадистичке групе као што је Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ), њихов споразум са Русијом сматрају ништавним.

У Москви су 5. марта одржани преговори председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, у вези са погоршањем ситуације у сиријској провинцији Идлиб. Након састанка усвојен је заједнички документ. Стране су потврдиле своју посвећеност "Астанском формату" и објавиле увођење режима прекида ватре од петка у поноћ. Такође је договорена заједничка патрола ауто-путем М-4.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да руско-турски договори треба да доведу до сталног прекида ватре у Сирији.


(pravda.rs)


Вести из Рубрике

Будите први посетилац који ће оставити коментар: