ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ЗВУЧИ невероватно, али Французи су у недељу гласали у првом кругу локалних избора и поред тога што је практично читава земља заустављена мерама против ширења пандемије вируса корона. Власти су затвориле школе, ресторане, кафиће, бутике, радње у којима се не продаје храна, али су избори остали на календару.

- Гарант сам безбедности, здравља грађана, али и демократског живота земље. Битно је гласати у оваквим тренуцима, уз прописане мере предострожности, јер је важно да наставимо да будемо достојни и слободни грађани - објаснио је председник Макрон, који је гласао иза поднева на свом бирачком месту у Тукеу на Атлантској обали одајући признање организаторима избора и лекарском особљу.

Кампања је практично последњих недељу дана била заустављена. Није било митинга, а на бирачким местима су предузете компликоване мере заштите, иако блискост људи ипак није могла да се избегне. На улазу у просторије су биле постављене дезинфекционе бочице, а места где се заокружује листић била су изолована тако да је улаз остављен ка зиду, да гласачи не би морали рукама да померају завесу.

На многим бирачким местима означена је прописана раздаљина међу људима од једног метра. Али, то је тешко било контролисати напољу. Требало је показивати и документа, а све то без додира како је било прописано, што је било компликовано.

Бирачи су саветовани да понесу са собом оловке. Ко је заборавио, добијао је дезинфиковану писаљку на лицу места. До поднева, гласало је нешто више од 18 одсто уписаних у бирачке спискове, док је протеклих година овај проценат износио око 23. Више од 47 милиона људи има право гласа.

Посебне мере на биралиштима / Фото АП


По изласку са биралишта, Макрон је подсетио да друштвени живот треба свести на стриктни минимум. Цитирао је научнике да се вирус шири када се петнаест минута борави на дистанци мањој од метра од зараженог.

- Наставићемо да се снабдевамо храном, излазићемо да се надишемо ваздуха, било је легитимно и да изађемо да гласамо - поновио је председник.

Новинаре је занимало и да ли је над шефом државе извршена провера на вирус корона.

- Нисам тестиран, јер немам симптоме - задовољио је знатижељу на крају

Макрон.


БРИЖИТ У РУКАВИЦАМА

НА доласку на изборно место, председнички пар Макрон је разменио неколико речи са службеницима. Није било руковања. Брижит је имала рукавице. На улазу и излазу Макронови су дезинфиковали руке, а током гласања су се легитимисали. Други бирачи нису виђени около.