Нова словеначка влада, која је одржала прву седницу одмах након изгласавања у парламенту у петак увече, основала је штаб за борбу против епидемије вируса корона на чијем челу је премијер Јанез Јанша, а сви чланови владе на седници су имали заштитне маске на лицу, јавља Хина.


Седница је завршена у раним јутарњим сатима, а штаб за кризна стања у суботу ће одржати прву седницу и донети нове мере за контролу ситуације с обзиром на то да је оцена нове владе да досадашње мере нису биле задовољавајуће.


"Ускоро ћемо објавити које ће нове мере бити потребне", казао је новинарима након седнице која је трајала четири сата министар одбране Матеј Тонин, додавши да ће оне зависити о томе колико ће се људи придржавати већ донетих мера, у првом реду свођења социјалних контаката на минимум.


Секретар владиног кризног штаба који је именован и за новог директора обавештајне службе СОВА Андреј Рупник казао је да ће се штаб састати у суботу након примопредаје дужности између старих и нових министара.


Прочитајте и: Korona zatvorila granice u Evropi: Virus se širi Latinskom Amerikom, drastičan rast broja inficiranih u Austriji


"Ситуација је озбиљна, можемо рећи да је враг однео шалу. Чека нас бурно раздобље у којем се морамо припремити за битку са овом кризом", изјавио је Рупник.


Како је у суботу ујутро објавио словеначки радио, нова влада не искључује могућност увођења "полицијског часа", ако би се показало да се људи не придржавају мера самоизолације.СМЕЊЕНИ ЧЕЛНИЦИ ПОЛИЦИЈЕ, ВОЈСКЕ, ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ


Словеначка влада премијера Јанеза Јанше сменила је шефове полицијских снага, војске и обавештајних и безбедносних служби Министарства одбране (ОВС).


То је учињено на седници владе одржаној рано јутрос, а одлуку је на конференцији за новинаре објавио министар одбране Матеј Тонин, преноси СТА.


Смењени су комесар полиције Татјана Бобнар, начелник генералштаба Аленка Ерменц и директор ОВС Дејан Матијевич.


Њих ће заменити Антон Травнер, Роберт Главаш и Андреј Осолник.


За новог секретара Владе именован је Божо Предалич, док је за шефа прес службе именован Миро Петек.


На седници су именовани и државни секретари у Министарствима, као и шефови служби.