АМЕРИЧКО бомбардовање пет проиранских циљева у Ираку, које је уследило после смртоносног напада на базу САД недалеко од Багдада, изазвало је нову спиралу напетости на релацији Вашингтон-Техеран-Багдад.


Док је Пентагон саопштавао да су снаге САД бомбардовале пет циљева шиитске милиције, коју сматрају одговорном за недавни ракетни напад у коме су погинули и рањени амерички и британски војници, министарство спољних послова Ирана саопштило је да је председник САД Доналд Трамп одговоран за нападе на америчке снаге у Ираку због њихове "присутности и понашања" у тој земљи.


Истовремено, ирачке верске власти осудиле су ваздушне ударе САД, наводећи да је у њима погођен цивилни аеродром у изградњи у светом шиитском муслиманском граду Кербали и да је један радник убијен.


Званичници САД саопштили су да је у више налета америчких борбених авиона погођено пет локација и да су углавном гађана складишта оружја милиције Катаиб Хезболах у Ираку, "да би знатно умањили њихову способност за извођење будућих напада".

- САД су извеле дефанзивне, прецизне ударе на положаје Катаиб Хезболаха широм Ирака - наводи се у саопштењу Пентагона.


Но, управа светилишта "Имам Хусеин" наводи у саопштењу да је у нападу погођено градилиште међународног аеродрома у Кербали, које они финансирају, и да је убијен радник на градилишту:


- Овај аеродром је искључиво цивилни и његову изградњу надгледа "Имам Хусеин" у договору с неколико ирачких компанија и ирачким цивилним радницима - сапштава управа "Имам Хусеина".


Министарство спољних послова Ирана саопштило је да је Трамп за све одговоран.

- Уместо што предузима тешке кораке и прибегава неоснованим оптужбама, Трамп би требало да се осврне на незаконито присуство и понашање својих трупа у региону и избегава да оптужбама пажњу пребацује с њихове одговорности - изјавио је портпарол Министарства спољних послова Ирана Абас Мусави.


Појачане напетости између САД и Ирана последњих месеци подстакнуте су ракетним нападом у децембру на ирачку базу у којој је убијен Американац. Уследили су амерички ваздушни напади на милицију Катаиб Хезболах, коју подржава Иран, што је довело до протеста америчке амбасаде у Багдаду. Најзад, у удару дроном у Багдаду убијен је ирански генерал Касем Солејмани, водећи командант задужен за операције широм Блиског истока.

Иран је тада узвратио нападом балистичком ракетом на америчке снаге у Ираку, што је био најдиректнији напад Ирана на Америку од 1979. године, када је "заузета" америчка амбасада у Техерану.


"ЗДРАВСТВЕНИ ТЕРОРИЗАМ"


ИРАН је одбацио понуду Трампа да им помогне у борби против вируса корона: "Уместо лицемерног показивања саосећања и одбојног хвалисања, требало би да окончате ваш економски и медицински тероризам тако да лекови и санитарни материјал могу да стигну до здравственог особља и иранског народа", поручио је Мусави, оценивши да Иран, где је од вируса корона умрло 514 особа, има најбоље, најхрабрије и најкомпетентније медицинско особље на свету.