Нафтни рат против Русије и САД: Саудијцима се прикључиле још три земље

Б. Влаховић

13. 03. 2020. у 07:45

Нафтни рат против Русије и САД: Саудијцима се прикључиле још три земље

Фото ЕПА

После Саудијске Арабије још три земље су, користећи "црно злато", објавиле економски рат Русији, али и Америци
ПОСЛЕ Саудијске Арабије још три земље су објавиле нафтни рат Русији и сада су са исте стране економског фронта, уз Ријад, и Ирак, Кувајт и Арапски Емирати.

Да би сачувао или чак повећао број својих купаца по угледу на Саудијце, Ирак је најавио да ће од априла за земље у Азији и они продавати јефтиније нафту за пет долара по барелу. Кувајт ће појефтинити своју нафту за шест долара, а Емирати ће повећати производњу и продају нафте.

Када се зна да је Саудијска Арабија одлучила да повећа производњу за милион барела дневно и да је продаје јефтиније, јасно је да ће "црног злата" на светском тржишту бити превише, па ће закон понуде и потражње уредити односе на тржишту.

Све то се догађа у тренутку када је потражња за нафтом знатно пала јер је досадашњи највећи купац на свету Кина смањио куповину. Очигледно да је вирус корона имао лоше последице не само на људе већ и на бизнис. Док се не реши проблем са вирусом, Кина не може да троши као некад нафту и деривате, па ће нафтне компаније имати велике проблеме. Уосталом, и претходних година је, примера ради, цена метала расла и падала на светском тржишту у зависности од кинеских потреба и амбиција.

Осим арапских земаља, и Америка је достигла велику производњу нафте, тако да ће и њене компаније имати велике проблеме са пласманом, поготово оне које се баве прерадом нафте добијене из шкриљаца.

Да подсетимо да се 6. марта Русија и Саудијска Арабија нису договориле у Бечу на састанку ОПЕК-а око тога треба ли смањити производњу нафте или задржати исти ниво. После тога, револтирани Арапи су почели да спуштају цене, што је довело до хаоса на берзама.

Други човек у Министарству енергетике Русије Павел Сорокин објашњава да је производна цена нафте у Русији, у зависности од нафтних поља, од девет до 20 долара по барелу. Томе се додају транспортни трошкови и порези, тако да је за Русе добра цена нафте она изнад 42 долара по барелу. На основи ње је и прављен план државног буџета.

- Без обзира на пад цена нафте, засада је у руској привреди све у оквирима позитивног сценарија - тврди Андреј Белоусов, потпредседник руске владе.

Производне цене су различите у зависности и од тога ради ли се о новим или старим налазиштима. Тако је производна цена нафте на неким бушотинама у Канади и до 120, па чак и 150 долара, а у САД до 70 долара по барелу.

Некадашње приче о револуционарној производњи нафте из шкриљаца показале су се преурањенима. Један број експерата тврди да рентабилност производње нафте из шкриљаца могућа само ако се нафта на светском тржишту продаје на нивоу од 80 долара за барел.

Да би се у потпуности разумео шок од пада цена нафте, треба знати како се планирао буџет земаља произвођача нафте. Тако је руски буџет пројектован на основу цене нафте од 42 долара по барелу.

Саудијска Арабија може имати оптималан буџет са ценом нафте од 80 долара, иако је производна цена "црног злата" те земље тек између осам и 10 долара по барелу. Снижавањем цена нафте Саудијска Арабија кажњава објективно и себе.

Без обзира на шок због пада цена нафте, велесиле ће га преживети јер имају велике девизне резерве. Саудијска Арабија има 490 милијарди девизних резерви, а Русија чак 570 милијарди долара.

РУСКА РАЧУНИЦА

МОСКВА се у Бечу залагала за то да земље ОПЕК-а у садашњој кризи подржавају цену нафте на нивоу од 40 долара по барелу. На тај начин подржава се државни буџет и уједно се са тржишта "терају" америчке компаније које производе нафту из шкриљаца. У раздобљу од 2014. до 2016. банкротирале су многе америчке компаније које су производиле нафту из шкриљаца јер је цена нафте пала.

ЈУЧЕРАШЊЕ ЦЕНЕ НА БЕРЗАМА

НА светским берзама цена сирове америчке нафте јуче је била у паду за 5,4 процента и износила је 31,47 долара за барел, а цена северноморске нафте "брент" је "потонула" за 5,7 одсто, на 34,24 долара за барел.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације