Председник САД Доналд Трамп одобрио је америчкој војсци да узврати на јучерашњи ракетни напад проиранске оружане фракције у Ираку у којем су погинула два америчка и један британски војник, сопштено је данас из Пентагона.

Државни секретар за одбрану Марк Еспер и начелник генералштаба, генерал Марк Мајли нису експлицитно оптужили ни про-иранску фракцију Хезболах ни било коју другу оружану групу, али су јасно предочили да сматрају да иза напада стоји Иран.

Прочитајте још: Америка уцењује Турску: Ништа од „Патриота“ док не вратите Русији С-400

Они су сопштили да се разматрају све опције америчког одговора на овај смртоносни напад.

"Председник ме је овластио да предузмем све потребне кораке у складу са његовим инструкцијама", рекао је Еспер на конференцији за новинаре у Пентагону.

Упитан да ли Пентагон планира нападе у Ирану, Еспер је одговорио да су приоритет напади на оружане фракције у Ираку.

"У овом тренутку не бих искључио ни једну опцију, али наглашавам да смо фокусирани на фракцију или фракције за које сматрамо да стоје иза јучерашњег напада у Ираку", објаснио је Еспер.

На састанку са седмом силом у Белој кући председник Трамп је изјавио да "...није поптуно сигуран да Иран стоји иза напада", али је одбио да одговори како би САД могле да узврате.

Вашингтон је у више прилика јавно упозорио да је убијање Американаца у иностранству црвена линија после које следи одмазда САД.

Због бојазни да би тензије између Вашингтона и Техерана могле да прерасту у отворени конфликт, Представнички дом Конгреса, који контролишу демократе, гласао је јуче за закон којим се ограничава Трампов капацитет да поведе рат против Ирана.

У последње време, тензије у сукоби између САД и Ирана углавном се одвијају на ирачкој територији одакле про-иранске оружане фракције редовно ракетирају и гранатирају америчке војне базе и кварт у којем се налази америчка амбасада у Багдаду.