Турској неће бити испоручени противваздухопловни ракетни системи „Патриот“, које је тражила од Америке, док не врати Русији ПВО системе С-400, изјавио је портпарол Пентагона Џонатан Хофман.

„Став министра одбране САД Марка Еспера био је јасан од дана када је ступио на дужност министра. Он гласи да Турска неће добити батерије система 'Патриот', док не врати С-400 Русији“, рекао је Хофман.

Дискусија о могућој испоруци америчких система „Патриот“ Турској поново је заживела након ескалације тензија у сиријској провинцији Идлиб иако је испорука руских С-400, која је започета средином јула 2019. године, изазвала кризу у односима Турске и САД.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније је изјавио да су САД прилично смекшале став када је реч о С-400. Према његовим речима, Америка сада само тражи да Турска обећа да неће користити те системе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Анкара тражи америчке ракетне системе типа Патриот

Амерички амбасадор у Турској Дејвид Сатерфилд раније је рекао је да су САД изразиле наду да ће питање испоруке Турској система С-400 бити решено и упозориле да би Анкара могла сносити последице због куповине тих система према Закону о супротстављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА).

Истовремено, турски лидер је раније најавио и да ће руски системи С-400 биће уведени у употребу у априлу ове године.rs.sputniknews.com