РУСКА Дума јуче је одобрила уставни амандман, који је поднела посланица из странке "Уједињена Русија", иначе прва жена космонаут Валентина Терјешкова, о укидању ограничења броја председничких мандата. Она је предложила или смањивање ограничења председничког мандата, или измену руског устава, како би Путин поново могао да се кандидује.

- Не ради се о њему, већ о нама, руском народу и нашој будућности. Зашто компликовати ствари и стварати непотребне препреке? Морамо да планирамо поштено и отворено. Или, можда, да ограничења председничких мандата бришемо из устава - рекла је она јуче на заседању Државне думе. - Ако то захтева ситуација, ако је то оно што народ жели, садашњи шеф државе требало би да има могућност по закону да се кандидује за председника у складу са уставним изменама.

Према иницијативи, амандман се "односи на појединца који је био и (или) налази се на положају руског председника, не узимајући у обзир број мандата, током којих је он био (или је) на тој функцији у време када на снагу ступи амандман на руски устав" и не искључује могућност да поново заузме положај шефа државе.

Претходно је руски председник Владимир Путин изјавио да подржава предложени уставни амандман који би му омогућио да се поново кандидује на председничким изборима и остане на власти.

Он се успротивио да се овлашћења председничког нивоа дају Државном савету или Савету безбедности, наводећи да би то резултирало поделом друштва и стварањем двоструке власти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Млада рекла своје, чека се Путин: Јулија (29) која је запросила председника постала права звезда руских медија

Он је приликом обраћања у Државној думи рекао да је уверен да је Русији апсолутно потребан јак "председнички вертикалан ланац команде" чиме се јасно успротивио идеји преласка на парламентарну власт.

- Пребацивање овлашћења на председничком нивоу на друга тела или центре моћи, а које није директно бирао народ, било би веома погрешно. Штавише, било би ризично - рекао је Путин.

Путин је додао и да би било непримерено уклањање ограничења председничког мандата, јер је за динамику развоја земаља потребна ротација моћи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убаците Бога у Устав: Руски патријарх Кирил тражи да се у преамбули помене Свевишњи

- Стабилност би требало да буде важнија и приоритет, посебно у време када земља заиста има проблема. После стицања политичке, економске, социјалне одрживости и зрелости, када држава постаје моћнија и мање рањива споља, тада је ротација моћи та која долази у први план - оценио је Путин.

Руски лидер је рекао и да је против смањења ограничења мандата, али подржао је идеју о измени руског устава. Према његовим речима, предложени уставни амандман којим би му било омогућено да се поново кандидује на председничким изборима заснован је на гласовима народа.

Валентина Терјешкова Фото Танјуг / АП Pavel Golovkin


Тренутни закон лимитира председничку функцију на два узастопна мандата. Путинов други шестогодишњи мандат истиче 2024. године.

Путин (67) је на власти више од 20 година и тако је постао руски вођа са најдужим "стажом" на власти од совјетског диктатора Јосифа Стаљина.

Он је у јануару предложио измене руског устава које би донеле повећање овлашћења парламента и владе.

Фото Танјуг / АП Pavel Golovkin

Ово је први пут од 1993. године да Русија планира да измени устав. Руси ће о овом и другим уставним амандманима гласати на референдуму 22. априла.


РУСИЈА СПРЕМНА ДА ОДГОВОРИ БИЛО КОМ АГРЕСОРУ

РУСИЈА је спремна да одговори било ком агресору који се усуди да понови напад какав је нацистичка Немачка извела на Совјетски Савез, изјавио је руски председник Владимир Путин у интервјују агенцији Тасс у оквиру пројекта "20 питања Владимиру Путину".

Коментаришући популарну налепницу за аутомобиле са слоганом "Можемо то да поновимо", он је подсетио на познати цитат Александра Невског: "Ко год на нас крене мачем, нестаће од мача".

- Совјетски Савез је био изложен ужасном, неопростивом нападу нацистичке Немачке. Изгубили смо 27 милиона људи. Ниједна земља у свету није претрпела тако огроман губитак. Зато, ако се ико усуди да покуша нешто слично, ми ћемо то поновити - истакао је Путин.

Напоменуо је да Русија то никада није желела, нити ће икада желети.

Он је подсетио на још један слоган у вези са обележавањем Дана победе који гласи "Деда, хвала ти за победу".

Фраза "Можемо то да поновимо", постала је позната након што ју је совјетски војник исписао на једном од стубова зграде Рајхстага у мају 1945.

Графит је много пута фотографисан, али није опстао јер се верује да је исписан кредом.

БЕЗ ТРАМПА

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп неће доћи у Русију на обележавање 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, саопштио је Кремљ. Како се наводи у саопштењу, САД су о томе обавестиле Москву. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва не зна ко ће представљати САД на паради 9. маја.

ПРОМЕНЕ У СВЕТУ НЕПОВРАТНЕ

ПРОМЕНЕ у свету су круцијалне и неповратне, оценио је јуче руски председник Владимир Путин и упозорио да се безбедносна и економска политика у свету воде отежано. Он је посебно истакао утицај "турбулентног и експлозивног карактера технолошког развоја" на промене у другим сферама друштва.