Ердоган с НАТО и ЕУ о мигрантској кризи: Европа га оптужује за уцену

Танјуг

понедељак, 09. 03. 2020. у 21:23

Ердоган с НАТО и ЕУ о мигрантској кризи: Европа га оптужује за уцену

Фото Танјуг / АП Virginia-Mayo

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је данас у Бриселу Европску унију да више помогне у збрињавању избеглица из Сирије, пошто су га неки званичници ЕУ оптужили за "уцену"
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је данас у Бриселу Европску унију да више помогне у збрињавању избеглица из Сирије, пошто су га неки званичници ЕУ оптужили за "уцену" јер је пустио мигранте ка Европи, јавља АП.

Хиљаде избеглица налази се на границама Турске и чланице ЕУ Грчке, пошто је Ердоганова влада саопштила да их више неће спречавати да крену ка Европи.

У Турској се налази више од 3,5 милиона избеглица из Сирије.

Чланице ЕУ подржале су Грчку, која је као и Турска чланица НАТО, оцењујући да је она "штит" на границама Европе.

"Изван је разума и поимања да сусед и савезничка земља може нас да означи као узрок неконтролисане миграције", рекао је Ердоган новинарима у Бриселу после разговора с генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Ердоган је раније оптужио ЕУ да не испуњава своје обавезе, поготово финансијске, из споразума 2016. године о заустављању таласа избеглица које су хтеле да стигну до Европе.

После сусрета са Столтенбергом, Ердоган се срео са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, с којима је разговарао о спровођењу споразума из 2016.

Споразум је предвиђао да Турска спречи прилив миграната и избеглица, за чије би збрињавање добила шест милијарди евра, убрзавање преговора о њеном чланству у ЕУ и укидање виза за турске државњање.

Мишел је рекао новинарима да Турска и ЕУ имају различите погледе на различита питања и да је зато важно имати искрен и отворен дијалог.

"За нас је важно да се споразум примени", нагласио је Мишел.

Он је додао да је, поред питања миграната за ЕУ важно да с Турском размотри развој ситуације у Сирији и како да ЕУ политички помогне и допринесе стабилности целог региона.

Урсула фон дер Лајен рекла је да је сусрет са Ердоганом "рестартовање дијалога".

Она је, такође, истакла да ЕУ има обавезу да заштити своје границе, али и да гарантује основна индивидуална права људима на азил.

Коментари (4)

Istinomer

09.03.2020. 21:58

Ako dobro razumem...Neko treba da plati nekome, da ne pusti nekoga da ide ka ovom prvom "nekome". Vrlo sam zbunjen.

Гојко

10.03.2020. 09:22

@Istinomer - Erdoan je napustio sastanak s NATO-m bez ikakve zvanicne izjave.Izgleda da me ga posluziti slagoledom,posto sad nu je Stoltenberg obecao sledeci put da cije sezona za isti.

milan lala

10.03.2020. 07:56

Zasto placati Turskoj za migrantsku krizu koju sami Turci svojom kriminalnom agresijom na Siriju proizvode. Jeftinije je podici cvrst viseslojni odbranbeni zid u Grckoj i na taj nacin efikasno spreciti najezdu ilegalni migrnata i ujedino staviti tacku na Erdoganove ucene . Sve dok se zid ne podigne Erdogan ce u kontinuitetu ucenjivati Evropu i sa tim parama voditi rat u Siriji.

vladimir

11.03.2020. 00:08

Erdogan je PONIZIO /zapadnu/ Evropu i naterao je da ga moli za "razamuvenje", da im IŠČUPA podršku po svim pitanjima, a u stvari, amerikanci rade posao, jednim udarcem "dve muve" - posvadjati Turke i sa Rusima i sa Evropom! Erdogan jeste "prevrtljiv" političar ali je na čelu moćne države - može mu se!