Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је данас у Бриселу Европску унију да више помогне у збрињавању избеглица из Сирије, пошто су га неки званичници ЕУ оптужили за "уцену" јер је пустио мигранте ка Европи, јавља АП.

Хиљаде избеглица налази се на границама Турске и чланице ЕУ Грчке, пошто је Ердоганова влада саопштила да их више неће спречавати да крену ка Европи.

У Турској се налази више од 3,5 милиона избеглица из Сирије.

Чланице ЕУ подржале су Грчку, која је као и Турска чланица НАТО, оцењујући да је она "штит" на границама Европе.

"Изван је разума и поимања да сусед и савезничка земља може нас да означи као узрок неконтролисане миграције", рекао је Ердоган новинарима у Бриселу после разговора с генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Ердоган је раније оптужио ЕУ да не испуњава своје обавезе, поготово финансијске, из споразума 2016. године о заустављању таласа избеглица које су хтеле да стигну до Европе.

После сусрета са Столтенбергом, Ердоган се срео са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, с којима је разговарао о спровођењу споразума из 2016.

Споразум је предвиђао да Турска спречи прилив миграната и избеглица, за чије би збрињавање добила шест милијарди евра, убрзавање преговора о њеном чланству у ЕУ и укидање виза за турске државњање.

Мишел је рекао новинарима да Турска и ЕУ имају различите погледе на различита питања и да је зато важно имати искрен и отворен дијалог.

"За нас је важно да се споразум примени", нагласио је Мишел.

Он је додао да је, поред питања миграната за ЕУ важно да с Турском размотри развој ситуације у Сирији и како да ЕУ политички помогне и допринесе стабилности целог региона.

Урсула фон дер Лајен рекла је да је сусрет са Ердоганом "рестартовање дијалога".

Она је, такође, истакла да ЕУ има обавезу да заштити своје границе, али и да гарантује основна индивидуална права људима на азил.