Запошљавање у Сједињеним Државама снажно је скочило у фебруару, будући да су послодавци отворили чак 273.000 нових радних места, што је, према оцени агенције АП, доказ да је економија била у одличној форми пре продора коронавируса у земљи.


Америчко Министарство рада саопштило је данас да је стопа незапослености пала на 3,5 процената прошлог месеца, на 50-годишњи минимум, са јануарског нивоа од 3,6 одсто.


Месечни раст запошљавања сачињен је на темељу платних спискова у другој недељи фебруара, што значи пре датума појаве вируса у САД. За сада нема сигнала да је епидемија погодила тржиште рада, али већина економиста предвиђа да ће запошљавање успорити у наредним месецима, наводи америчка агенција.


Повећање плата у фебруару је благо успорило, забележивши раст од 3,0 посто међугодишње, у односу на јанураски просечан пораст од 3,1 одсто.


Плате у САД су расле по стопи од 3,0 процента или више током више од годину и по дана, али су успориле након што су достигле стопу од 3,5 одсто прошлог лета.


Администрација у Вашингтону је данас такође повећала своју процену отворених радних места за децембар и јануар, за укупно 85.000 више него што је раније саопштено.


Неуобичајено топло време у фебруару вероватно је подстакло запошљавање у грађевинској индустрији, у којој је отворено 42.000 нових радних места, као и у хотелима и ресторанима који су ангажовали скоро 50.000 нових радника.


Производне компаније су у фебруару отвориле 15.000 нових радних позиција, што вероватно у наредним месецима неће бити случај имајући у виду поремећај у ланцу снабдевања у Кини.


Прочитајте још: У САД отворено скромних 130.000 радних места


Укупни подаци о запошљавњу у САД за прошли месец обухватају и око 7.000 привремених радних места.


У 2019. години, амерички послодавци су отварали у просеку око 175.000 нових радних места месечно, што је било нешто спорије него претходне године, али довољно за апсорбовање нове генерација радника и постепено смањење стопе незапослености.