ИСПЛИВАЛА мапа! Турци су ове РУТЕ препоручили мигрантима, откривено да ли ће проћи и кроз Србију (ФОТО)

Н. С.

среда, 04. 03. 2020. у 22:08

ИСПЛИВАЛА мапа! Турци су ове РУТЕ препоручили мигрантима, откривено да ли ће проћи и кроз Србију (ФОТО)

Грчки војници и мигранти на граници

Не само да јача притисак са турске стране, већ као да то није довољно, дошло је и до "употребе сузавца"

НЕМА ни говора о смиривању ситуације на турско--грчкој граници где су хиљаде мигранта у очекивању преласка у Грчку. Не само да јача притисак са турске стране, већ као да то није довољно, дошло је и до "употребе сузавца" јер су грчке власти објавиле снимак наводећи да се на њему види како турска полиција баца сузавац са своје стране границе на грчке колеге на граничном прелазу Кастанес, где хиљаде миграната покушава да пређе у Европску унију.

На видеу је приказан ред припадника јединица за разбијање немира, од којих њих неколико на смену испаљује сузавац на грчку територију, наводе грчки извори.

Упитан о грчкој тврдњи, турски безбедносни званичник је рекао: "Турска полиција је сузавцем одговарала грчкој полицији која је испалила метке на мигранте. Турска полиција никада није циљала мигранте, они су желели да заштите мигранте од грчке ватре."

Грчка је више пута негирала наводе да се пуца на мигранте. Такође је одбацила турске тврдње да су њене снаге убиле чак четири мигранта у протеклих неколико дана, називајући их "лажним вестима".

Грчке власти претходно су у среду јутру испалиле сузавац и омамљујуће гранате како би одбиле навалу миграната који желе да уђу у земљу из Турске, а након што је Турска саопштила да се више неће придржавати споразума с ЕУ из 2016. године да задржи мигранте на својој територији у замену за помоћ блока.

Грчки медији преносе да је Турска мигрантима који се крећу ка њеној граници с Грчком, препоручила нове руте на путу ка Западу, тако што ће заобићи све земље бивше Југославије, те и Србију, као и Албанију.

Прочитајте још - Сукоби на граници, стотине миграната покушало да пређе у Грчку, Ердоган поставио услов ЕУ, Орбан: 130.000 миграната већ на Балкану, морамо их зауставити

Грчки медији су пренели турску географску мапу с "рутама" које воде с турске територије све до Француске и Немачке. Мапу, уз упутства на арапском језику, објавила је званична турска државна телевизија ТРТ, а пренела је и на "Твитеру".

По тој мапи, мигранти и избеглице су усмерени на пет праваца кроз Турску до пет "улазних места" у Грчку: четири на њеним острвима и једно на копненој граници, преко реке Еврос (Марица), где је последњих дана због кризе распоређена грчка војска и где су сукоби преко граничне линије скоро непрекидни.

Пошто дођу у Грчку, мигранти и избеглице би, по том савету, требало да пређу у Италију на путу ка Француској која је приказана као главно одредиште.

Други правац из Турске, који мигрантима препоручује ТРТ, иде ка северозападу, заобилазећи све земље бивше Југославије, те пролази преко Бугарске, Румуније, Мађарске, Аустрије, где се пут грана у два правца: ка Немачкој и ка Француској.

Али Европска комисија очигледно има другачије виђење ствари јер је у среду усвојила Акциони план од шест тачака који предвиђа тренутне мере подршке Грчкој.

Поред јачања сарадње са земљама Западног Балкана, предвиђене мере се односе на нове ресурсе Фронтекса, па ће тако осим 530 граничара Фронтекса бити распоређено још 100 службеника, као и један брод, шест патролних чамаца, два хеликоптера, један носач авиона и три возила оспособљена за термовизуелну детекцију. Предвиђена је помоћ од 350 милиона евра, која ће бити одмах стављена на располагање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Ђек Миленко

04.03.2020. 23:10

И ја мислим да је то најбоља рута...пут је одличан...добро обележе...

Синај

05.03.2020. 01:23

Нема друге него на Крим десет дана најсигурније.

Мр Радомир Шћепановић

05.03.2020. 04:21

Добар избор! Шта ће вам Србија!

Анти Антифа

05.03.2020. 06:43

Србија треба да заштити своје границе жичаном оградом са струјом

Шатор

05.03.2020. 07:16

Мислим да су се што се тиче Мађарске па и Хрватске мало прерачунали. Само да ми не попустимо - херметички затворити границу.

Vaske

05.03.2020. 07:24

Ako su turci toliki dušebrižnici za migrante, zašto ih pustaju da idu iz Turske ?Evropa se igra sa turcima, lupi im sankcije, povuci evropska ulaganja u Tursku, pa će da mole turci.Erdogan misli ima S400 i sada je naj jači na svetu, vara se, poješče ih zemlje u okruženju.

Stefan

05.03.2020. 09:38

@Vaske - Pa druze zamisli ti da jedna država ima četiri miliona migranata to košta svaki normalni čovek bi im otvorio granicu.

mihailo

05.03.2020. 11:33

@Vaske - Od tih četiri miliona migranata barem tri miliona su posledica POLITIKE baš te države, Turske u stanje u susednoj državi. Država Sirija koja je suverena i nije tražila "pomoč" Turske ali Turska je uletela ko slon u staklarsku radnju da pravi SVOJ RED...i sad leči svoje frustracije u Evropi.

Keksovi

05.03.2020. 09:08

Ко год им је карту направио руке му се позлатиле

Варо

05.03.2020. 09:30

Мислим да је ово спин, увек се увида "газило". Увек, али нико нам није крив што смо наивни, и више верујемо шта нам други каже него сопственим очима. Губимо драгоцено време. Србија је увек била изнад истока и запада, а то градиво никако да научимо, јесте тешко али спасава.

neki tamo

05.03.2020. 09:51

Vrlo je verovatno da će migranti ići preko Dunava, između Rumunije i Bugarske, preko 2-3 dobro obezbeđena mosta, ili preplivajavjući ogroman Dunav, a sigurno neće preko Bugarsko - Srpske, Srpsko - Makedonske granice bez žica i ograda.

FET RONI

05.03.2020. 10:53

Приче за малу децу,сви ће они у Србију.Ми једини не чувамо границу и још их третирамо боље од сопственог народа.

zardjala kasika

05.03.2020. 11:14

Ovim "migrantima" bi se najbolje odupreli ako bi imali istrenirane copore divljih veprova koji bi nam cuvali granice.

Sadjitarius

05.03.2020. 11:31

To se nikada ne zna gde ce sta da pukne i da se otvori sasvim drugi kanal.A i ko zna sta je Evropa zamislila, pustite vi turske maršrute,ne verujem ja u to! Nego,treba otkriti glavnog krivca za ovo što trpi cela Evropa,a mislim da su ti krivci u "tajnim rupama" Engleske i Amerike !

Uloga medija

06.03.2020. 01:14

u modernom društvu je da obmanjuje građane koliko god dugo može, pa kad istina na kraju ispliva, da bude kasno. Jeste baš će da plivaju do Italije ili da idu kroz Bugarsku koja je odavno oformila paravojne formacije koje ih dočekuju kako se invazione snage dočekuju. Pre će ova mapa da bude FAKE NEWS (dezinformacija).