МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ГЛАВНО питање пред предстојећи састанак руског и турског председника у Кремљу у четвртак је може ли бизнис да умири Реџепа Ердогана и натера га да тражи компромис са Владимиром Путином око Сирије.

Чињеница је да је Турска врло важан економски партнер Русије. Анкара је добила кредит од Русије за градњу "Турског тока", Руси граде у Турској два реактора атомске електране "Акуја", а Ердоган је, упркос противљењу САД, купио на кредит ПВО системе С-400.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Rusija i Turska lako bi se mogle naći u ratu, jedna sila dugo sanja o tome: Ako Erdogan nastavi sa invazijom, preti mračan scenario

Али што се тиче сукоба у Сирији, Ердогану је из Москве већ поручено да не може да очекује безбедне летове своје авијације на северозападу земље. Такође, не може да рачуна ни на то да ће се Русија одрећи свог савезника и пустити да се Турска, која је неупоредиво војнички јача, обрачуна са председником Асадом. Анкара мора да схвати да Путин не може да остави на цедилу Асада јер би изгубио углед у арапском свету. Ко би више веровао Москви као савезнику?

Велика је невоља што Турска и Русија нису имале све време рата у Сирији исти критеријум ко су тамо терористи и исламски екстремисти, а ко права опозиција. У Москви сматрају да је Анкара помагала и да помаже терористе. Са друге стране, за Ердогана су терористи само они који ремете његове планове.

Може ли доћи до директног сукоба турских и руских војника у Сирији? Руски политичари и генерали кажу да су два генералштаба стално у вези и да се официри на терену труде да не дође до рата. Али у Анкари су све гласнији они који подсећају да су те две земље у историји 16 пута ратовале, па ако треба - опет ће. Ипак, Ердоган је јуче изјавио како се нада да ће на састанку са руским колегом у четвртак бити договорено примирје у сиријском Идлибу.

Неспорно је да ни Путину ни Ердогану није у интересу да зарате. То што је Русија послала ка обалама Сирије две фрегате са високопрецизним ракетама "Каибар" и десантни брод "Орск" не значи да се припрема јуриш, него је циљ да се охладе ратоборни у Анкари.

СЛОБОДНА ЗОНА

ЕРДОГАНОВ план је да "очисти" тридесет километара широку зону уз границу са Сиријом. Тамо би онда, наводно, могло да се врати 3,6 милиона избеглица, колико их сада живи у Турској.