После брегзита прети но дил: Брисел и Лондон започели нове преговоре о утврђивању односа

NovostiOnline/Г. Чворовић

02. 03. 2020. у 19:47

После брегзита прети но дил: Брисел и Лондон започели нове преговоре о утврђивању односа

Фото Depositphotos

У Бриселу су започели тешки преговори о уређењу односа између ЕУ и Велике Британије, после "брегзита", који би требало да утврде даље односе између Уједињеног краљевства и Европске уније
БРИСЕЛ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАУ Бриселу су започели тешки преговори о уређењу односа између ЕУ и Велике Британије, после "брегзита", који би требало да утврде даље односе између Уједињеног краљевства и Европске уније.

Циљ је да Велика Британија постане привилегован партнер, са споразумом о слободној размени који би се ослањао на правне тековине ЕУ, али разговори се већ најављују као врло неизвесни.

Уз то, рок је изузетно кратак, јер све треба да буде завршено до краја ове године, колико траје транзиција после изласка Велике Британије.

Преговоре ће у име Лондона водити Дејвид Фрост, а испред ЕУ такође Мишел Барније, који је протекле недеље добио неподељену подршку 27 земаља чланица.

- Не можемо да у тако кратком року уредимо све, али ћемо учинити максимум – рекао је том приликом Барније и исткао да су тај рок утврдили Британци.

Барније је поручио да ће све што је било договорено до сада бити испоштовано, а да ће се у месецима који следе методично стварати уравнотежено парнтерство, истовремено с недовођењем у питање политичке и економске независности Велике Британије и интереса ЕУ, додавши да предстоји тежак период преговарања. Ово партнерство би требало да се створи, како је нагласио, на принципу лојалне конкуренције.

Европски преговарач је подсетио на важност постизања споразума, јер ће Велика Британија бити трећи трговински партнер ЕУ.

Једна од великих тема биће и ситуација са Северном Ирском, а Барније ту као могућност види "стварање јединствене епидемиолошке зоне", што би могао да буде кључ за уређење питања границе.

У првој рунди су предвиђени разговори око права царине, риболова и радних виза, који се налазе међу 11 преговарачких тема. Ова рунда би требало да буде завршена у четвртак, с првим закључцима. Друга рунда биће одржана у Лондону, а онда ће се домаћинства састанку мењати наизменично.

Лондон је данас већ запретио да ће прекинути преоворе, уколико основне линије споразума не буду утврђене до јуна. Аналитичари истичу да би овакав став могао поново да доведе до "но дил" ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације