Да ли је довољно учинио: Отварају се архиви о понтификату ратног папе Пија 12.

Танјуг

недеља, 01. 03. 2020. у 18:43

Да ли је довољно учинио: Отварају се архиви о понтификату ратног папе Пија 12.

Фото Танјуг / АП

Ватикан у понедељак отвара архиве из времена папе Пија 12., којем критичари приписују то да током Другог светског рата није протестовао против холокауста
Ватикан у понедељак отвара архиве из времена папе Пија 12., којем критичари приписују то да током Другог светског рата није протестовао против холокауста.

Тако ће историчарима и истраживачима бити доступна документација из понтификата контроверзног папе Пија 12. који је на челу Римокатоличке цркве био од 1939. до 1958. године.

Бројни Јевреји сматрају да папа није довољно учинио да заштити Јевреје у Другом свјетском рату. Са друге стране, Ватикан тврди да је Пио потајно помагао Јеврејима, сматрајући како би у супротном могао изазвати оштру реакцију Трећег Рајха и тиме погоршати положај Јевреја, али и католика у ратној Европи, пренела је Хина.

Експерти се надају да ће међу доступним документима наћи изворе о тадашњој дебати у Ватикану.

Од сутра ће више архива омогућити увид у своје материјале из времена понтификата Пија 12. од којих је највећи и најпознатији Ватикански Апостолски архив, који се раније звао "Ватикански тајни архив". У њему се налазе документи Цркве који сежу 1.000 година уназад.

Државни архиви садрже примарне изворе одређене земље, Ватикански тајни архив, пак, документацију из читавог света.

Како је раније рекао црквени историчар и експерт Петер Гумпел само из времена понтификата папе Пија 12. биће доступно више од 16 милиона страница из времена његовог понтификата који је трајао од 2. марта 1939. до 9. октобра 1958. године.

А теме о којима се очекују сазнања су на првом месту Други светски рат, холокауст, немачка окупације Италије, атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у Јапану, оснивање Нато и Варшавског пакта...

Теме су и о крају колонијалног доба у Азији и Африци, рату у Индокини, почетку оснивања Европске заједнице, теолошким расправама око неких догми или допуштење историјско-критичке егзегезе у католичкој теологији из 1943. године.

По мишљењу једног проминентног „ватиканисте" и професора Хуберта Волфа, први озбиљни резултати таквих истраживања очекује се тек у наредне три до пет година.

Коментари (2)

Ivan Zgrozeni

01.03.2020. 19:20

U nasem slucaju je ucinio previse. Eugenio Paceli je rodjen u Rimu u antijevrejskoj sredini i pred Drugi svetski rat je bio papski nuncije u Minhenu. Tu je upoznao Hitlera koji je rodjen u najkatolickijoj drzavi Austriji. Oboje su bili opcinjeni istorijom i pokusajem da ozive Sveto Rimsko Carstvo (Dzon Kornvel "Hirlerov papa"). Hitler je otisao toliko daleko da je vojsku organizovao u legije po uzoru na Rim, preuzeo svastiku i pozdrav ispruzenom rukom.