Хрватска држављанка (25), рођена у Милану и становница Италије, напустила је на улици у колицима, недалеко од римске железничке станице Термини, своје 7-месечно мушко дете, па се са 5-годишњом ћерком попела на воз из Рима за Минхен. Није познато да ли је хтела да оде у Немачку или да остане негде у Италији, пише Јутарњи лист.

Жена је у колицима оставила млеко и флашицу, паковање пелена и ћебе у коју је дете било ушушкано. Може се претпоставити или да је донела одлуку нагло и непланирано, или да је хтела да се побрине да дете не страда, оставивши га на веома прометном месту и осигурано од глади и хладноће док га неко не уочи. И заиста, проналазак детета је полицији одмах пријавио неко од пролазника. Дечак је пренесен у црквену педијатријску болницу у Риму.

Полицајци су успели да утврде идентитет мајке. Она је идентификована и по снимцима надзорних камера више продавница у улици где је оставила колица и по отисцима прстију на ручки колица. Полиција је установила да је последња мајчина адреса била сигурна кућа у Риму, где су полицајцима рекли и број њеног мобилног телефона.

Из Рима су јој телефонирали, преносе италијански полицајци, она је рекла да ће се вратити, али јој нису поверовали. Уместо тога, недуго затим ју је железничка полиција пронашла у возу, па је сишла у Болоњи, где је ћерка дата на старање социјалним службама, док је Хрватица притворена.

У Италији је напуштање малолетне особе кривично дело. О судбини ћерке одлучиће суд за малолетнике у Болоњи.
Истражитељи верују да је у питању недело из пуког очаја. Мајка, стално настањена у Риму, удаљила се с децом из сигурне куће. Засад нису доступни други подаци о мајци, о разлозима њеног чина, о породичној и радној ситуацији, а ни о етничкој припадности хрватске држављанке.