ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


МЕЂУжариштима која шире корона вирус Француском, у средишту интересовањаналази се и војна база у Креју, у области Оаз, на стотинак километара северно од Париза, где су забележеначетири случаја, од којих два у веома тешкомстању. Утврђеноје да су управо војници из ове базе организовали пребацивањепрвог контигента Француза из Вухана 31. јануара!


Сада се испитује да ли су били довољнозаштићени. До информација из базе је веома тешко доћи, јер се овде налази и дирекција Војне обавештајне службе, а камерама је забрањенприступ.


Чак око двеста запослених лекара, медицинских сестара и другог здравственог особља, који су неговали у болници у Компјењузапосленог у овој бази, као и преминулог пацијента у Креју, у кругу од четрдесетак километара, стављени су у карантин.


Када се томе додају и чланови њихових породица, то постаје импозантан број изолованих људи. Истовремено, хроничнонедостаје здравствена радна снага. У болници у Креју жале се и да немају довољан број маски.


Друго жариште налази се у ГорњојСавоји, у месташцу Ла Балм де Сијенћи, код Анесија, на граници са швајцарском. Клицу је из Ломбардије донео локални трговац сиром. Око њега се разболело четворо људи, а проблем је у томе што је касније присуствовао пријему са чак 120 званица.


У овом месту које броји 5.200 становника затворене су јавне установе и отказане све манифестације.


У кућном притвору је и велики број студената, чак 364, у Авру, Паризу, Поатјеу, Ремсу, Нансију, Ди`ону и Ментону, због путоваwа у Италију. Истовремено, две хиqаде џака не иде у школу.


Министарка рада је позвала све који су били у ризичним зонама да раде од куће. Социјално у потпуности покрива боловање због карантина.


Данас је током дана у Француској био регистрован укупно 41 случај. Само дан раније било их је 18. Дванаест пацијената је излечено, двоје су преминули, док се 27 налази у болници, од којих троје у тешкомстању. Нови подаци саопштавајусе свакога дана у 19 сати.