РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"


JAKA je жеља становника Италијеза повратком у мирнију свакодневицу,али чини се, да је то у овом тернутку веома тешко.


Број заражених од корона вируса расте на невероватан начин, само од 24. до 27. фебруара порастао је за 62,5 посто. До данас је 650 заражених, 17 преминулих, а оних који су се опоравили 45.


Истраживачи су у миланској болници „Сако“ успели да изолују порекло италијанског вируса код четири пацијента смештена у овој установи, сви из жаришта вируса из места Кодоњо.


Тимеје сада започетареконструкција мапе заразе, јер изоловањеаутохтоног вируса, који су веома слични један другом, али и са разликама повезаним за његов развој код сваког пацијента појединачно, доносе велики напредак за истраживаче.


Овим податком сада се отварају врата истраживачима за проналажење потенцијалних терапија, за дијагностичке тестове, да би се стигло до вакцине. Веома је важно сада схватити разлике у односу на кинеско порекло вируса што омогућује да се разуме и то да ли је у Италији вирус еволуирао, односно мутирао.


У највећем жаришту Ломбардији, најтеже је у Кремони, јер болнице немају више капацитета да сместе позитивне на корона вирус (тамо се налази преко 90 заражених).


У међувремену се појавила претпоставка да први заражени пацијент није 38-годишњи менаџер из места Кодоњо и упорносе трага да би се схватило да ли у Италији има једно жариште епидемије или је њих више, јер ако има више жаришта значи да је епидемија кренула са више места, а то значи да ју је много теже контролисати и изоловати.


С тога се тражи да се испитаповезаност порекла вируса између жаришта у Ломбардији и оног у Венету.


А у Венету, иако је број заражених повећан, разматра се могућност да се од 2. марта отвори експериментално,одређени број оделења универзитета Политекнико на дистанцу, где би учествовало у раду 120 професора и око 2.500 студената, а недељу дана касније активирана би и остала оделења Универзитета.


Такође,планирани допломски испити за 4.и 5. март могли би да се одвијају на дистанци.