Погледајте освету сиријске војске: Ракетама које уништавају све на површини од ПЕТ ХЕКТАРА засули терористе (ВИДЕО)

Novosti Online

27. 02. 2020. у 19:19

Погледајте освету сиријске војске: Ракетама које уништавају све на површини од ПЕТ ХЕКТАРА засули терористе (ВИДЕО)

Фото: Youtube screenshot

Сиријска армија после губитка Најраба изненадила џихадисте касетним бојевим главама
Сиријска армија је применила тактичко оружје велике разорне снаге против терористичких снага које су по свему судећи успеле да овладају местом Најраб, у непосредној близини Саракиба. Терористичке формације Хајат Тахрир ал-Шама по свој прилици су успеле да пресеку аутопут М-5 северно од овог насеља. Напад је изведен јуче, у вечерњим часовима. Сиријска војска претпоставља да је остварено тактичко изненађење. Снага касетне бојеве главе коју користи ракета 9Н123К гарантује прилично уништење живе силе на површини од око пет хектара, пише портал Бог Рата.
Прочитајте још: Турска гађа руске авионе? Све опаснија ситуација у Сирији, на удару најјаче оружје против терориста (ВИДЕО)

Сиријска армија је у последњих десетак дана испалила неколико тактичких ракета класе земља-земља типа "Точка-У". Неке од тих ракета су опремљене и касетним бојевим главама као што је модел 9Н123К. Основни циљ ракетних удара је спречавање даљег продора припадника ХТШ у правцу Саракиба и стратешки важне комуникације М-5 које је у претходник неколико дана у потпуности деблокирана. Исламистичким снагама активну подршку пружа турска војска, која углавном даје ватрену подршку (артиљерија и вишецевни ракетни бацачи).

Напад је изведен у вечерњим часовима. Сиријска војска претпоставља да је остварено тактичко изненађење. Снага касетне бојеве главе коју користи ова ракета гарантује прилично уништење живе силе на површини од око пет хекатра.

Сиријска армија је успела да обори и једну ударну беспилотну летелицу турске војске недалеко од овог места. На бројним интернет порталима се наводи да је ову беспилоту летелицу оборио "Панцир-С1Е" који се налази у наоружању сиријске војске. То за сада није званично потврђено.

Што се тиче ракете 9Н123К она се налази у наоружању ракетног система "Точка-У". Опремљена је касетном бојевом главом која се састоји од 50 парчадно-разорних елемената 9Н24. Појединачна маса сваког овог елемента је 7,45 килограма, и у њему се осим експлозивног пуњења налази 300-320 фрагмената. Укупна маса бојеве главе 482 килограма. Она укупно садржи око 16 хиљада фрагмената који се растурају на површину од око 5 хектара. НЈена основна намена је уништење живе силе непријатеља и неоклопљених борбених средстава на отвореном простору.

Треба напоменути да су тактички системи "Точка", који се под шифрованим називом НАТО означавају као СС-21 "Скарабеј" (срб. Балегар), своју прву борбену премијеру на простору Сирије имали још крајем 2012.године. Овај се употребљава за уништавање земљаских циљева на даљинама до 70км. Тежина ракете достиже 2000 кг, од чега на разорно-парчадну бојеву главу отпада око 480 кг.

Тренутно се у Сирији примењује модернизована варијанта овог система која носи ознаку "Точка-У". Она се одликује повећаним степеном прецизности као и домета ракете која сада износи 120 км. Сиријски војни инжењери су овај систем додатно ојачали додавањем оклопна на лансирну јединицу, као и на пратећу логистичку машину која носи ракете и врши њено пуњење. Укупна тежина лансирне јединице која се налази на возилу-точкашу које има амфибијске карактеристике достиже 18 тона. НЈу покреће дизел мотор снаге 300 коња. По путу ово возило са ракетом може да развије брзину и до 60 км/ч, док приликом форсирања водене препреке може да иде 8 км/ч. Са пуним резервоаром може да пређе дистанцу до 650 км. Посаду чине три војника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

smešno

28.02.2020. 16:31

Ništa o tome da su ih noćas Turci razvalili superpreciznim američkim oružjem, a Sirijci ne smeju da odgovore, jer ne da Putin da ne bi ugrozio biznis? Gotovo 100 oklopnjaka su im uništili Turci

СУПЕР МАРИО

28.02.2020. 21:04

@smešno - Ево причају јутрос на пијаци око 10.000 оклопних возила уништено. То ко амери, убију 100 цивила и 2 војника и све саберу као неприајтељске жртве..