Захарова: Одговорни за ЗЛОЧИНЕ ОВК морају бити кажњени независно од политичке функције

Новости Онлине

27. 02. 2020. у 16:00

Захарова: Одговорни за ЗЛОЧИНЕ ОВК морају бити кажњени независно од политичке функције

Марија ЗахароваФото Д. Миловановић

Подсетимо, како су раније пренели медији, тужилац Специјалног суда за злочине ОВК обавестио је председника тог суда да је спреман да подигне оптужнице

ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да сва лица која су одговорна за злочине такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) морају бити сурово кажњена независно од тога да ли и које функције тренутно обављају у Приштини.

Како је рекла, Русија сматра да је већ одавно наступило време да Специјални суд за ратне злочине ОВК изнесе конкретне оптужбе, будући да је то тело основано још 2017. године под окриљем ЕУ, са циљем да се казне сви одговорни за киднаповање и незакониту трговину људским органима.

Она је подсетила и да је као „импулс“ за стварање Специјалног суда за злочине ОВК послужио извештај Дика Мартија о трговини људским органима српског становништва на територији Косова, који је представљен јавности још 2010. године.

Прочитајте још - Била је жена које су се Албанци ПЛАШИЛИ: Преминула удовица Енвера Хоџе владала је из сенке, а описана је као НАЈИЗОПАЧЕНИЈА супруга диктатора (ВИДЕО)

„Тема нелегалне трговине људским органима мора да остане предмет константне пажње светске јавности. Тренутно о концу виси репутација међународног правосуђа и ЕУ као гаранта да ће Суд испунити своје обавезе“, рекла је Захарова на редовном брифингу у Москви.

Подсетимо, како су раније пренели медији, тужилац Специјалног суда за злочине ОВК обавестио је председника тог суда да је спреман да подигне оптужнице.

Тада је из Специјалног суда саопштено да ће садржај оптужница остати поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације