Катастрофа за америчку морнарицу: Подморница се распада, изгубила делове стелт слоја после прве пловидбе

NovostiOnline

четвртак, 27. 02. 2020. у 08:21

Катастрофа за америчку морнарицу: Подморница се распада, изгубила делове  стелт слоја после прве пловидбе

Фото us navy

Вишенаменска нуклеарна подморница Ратне морнарице САД „Колорадо“ класе „Вирџинија“ делимично је изгубила „стелт" слој (заштитни слој који је чини невидљивом) одмах након првог дружег путовања
Вишенаменска нуклеарна подморница Ратне морнарице САД „Колорадо“ класе „Вирџинија“ делимично је изгубила „стелт" слој (заштитни слој који је чини невидљивом) одмах након првог дружег путовања, пише амерички часопис „Форбс“.

Подморница „Колорадо“ је пета напредна подморница модела „Блок III“ класе „Вирџинија“, а уврштена је у састав америчке подморничке флоте у пролеће 2018. године, тако да је она једна од најновијих подморница, пише лист.

​„Форбс“ подсећа да се подморница недавно вратила са морског похода, током којег је препловила више од 62,76 хиљада километара. Њена тачна маршрута кретања није позната, али је извесно да је „Колорадо“ пресекла Северни поларник и да је посетила луке у Норвешкој и Шкотској, истиче се у чланку.

На фотографијама се види да заштитни хидроакустични „стелт" слој подморнице делимично огулио и отпао.

Према писању „Форбса“, то није први пут да се америчка морнарица суочава с таквим проблемима. У јесен 2019. године један од америчких бродоградитеља оптужен је за фалсификовање резултата тестова о квалитету заштитног „стелт" слоја за подморнице.

Депласман подморнице „Колорадо“ износи 7.800 тона, њена дужина је око 115 метара, а шриока је више од 10 метара.

Подморница развија брзину до 46,3 километра на сат док је под водом. Подморнице класе „Вирџинија“ су опремљене са четири торпедне цеви и 26 торпеда. Посаду подморнице чини од 100 до 120 особа.

„Колорадо“ је предвиђена за противподморничке и противбродске операције, превоз специјалних снага, офанзивне операције, прикупљањер обавештајних пдоатака и извиђање.
rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Мица Хаубица

27.02.2020. 20:04

сад ће да је среде 3-Д штампачем и биће ко нова

Rile

28.02.2020. 07:23

Prijatelji moji ne otpada to sa njihove podmornice tek tako. Ne zaboravite da su Amerikanci pioniri stelt tehnologije i da su svoje brodove, podmornice i avione doveli do savrsenstva. Ko zna sta su oni probali, pa je zbog toga i otpao ovaj sloj. I nemojte se zavaravati ovim nasim zeljama da bi ih Rusi za dan sredili. Daleko su oni od onoga sto prikazuju za javnost.