Хонгконг ће својим грађанима поделити по 1.280 долара како би смањио последице економске кризе, а та мера подразумева да ће сви становници са боравиштем у Хонгконгу који имају најмање 18 година добити ту суму.

Око седам милиона људи ће имати корист од ове одлуке, преноси ЦНН.

Финансијски секретар Пол Чен рекао је да ће се Хонгконг први пут суочити с дефицитом у буџету у последњих 15 година, због рецесије која је почела у трећем кварталу 2019. године.

Како преноси портал Б92.нет, очекује се да се ситуација погорша, а Чен каже да ће дефицит за следећу фискалну годину до марта 2021. годне достићи рекордних око 4,8 одсто БДП-а Хонгконга.

Додао је да се економија Хонгконга ове године суочава са великим изазовима, а да су изгледи далеко од обећавајућих у наредном периоду.

Током представљања буџета, Чен је рекао да су на тренутно стање утицали протести у Хонгконгу, трговински рат Кине и САД, као и успоравање глобалне економије.

Сада се, како је навео Чен, економија такође суочава са ширењем коронавируса, који јој је задао тежак ударац.

Влада ће такоде, како је навео, смањити порез на доходак за неке становнике, што ће обухватити два милиона пореских обвезника.

Власти такође планирају да дају становницима са ниским примањима који живе у зградама у јавном власништву месец дана бесплатног становања.

Чен је додао да упркос утицају корона вируса, који може да буде већи од утицаја САРС-а 2003. године, економски темељи Хонгконга остају чврсти.

"Економија Хонгконга би требало да се опорави након што се епидемија заврши", рекао је Чен.