ПРЕМА речима Биљане Ровић, архитекте из Београда која дуго живи у Милану, центру Ломбардије, покрајине која је под посебном присмотром због вируса, у овом италијанском града ситуација је ванредна! Затворене су школе, факултети, вртићи, музеји, отказани су сви јавни догађаји. Фирме су отворене, али многи запослени раде од куће. Атмосфера у граду је, каже, неуобичајена, јер су улице прилично пусте, али паника се ипак примећује само у продавницама.

- Метро и аутобуси су полупразни и све мирише на средства за дезинфекцију, јер их учестало чисте. Људи су опрезни, чак и не додирују рукохвате у метроу - препричава Биљана слику са улица Милана. - Када сам отишла у локалну самопослугу у уобичајену куповину, затекла сам стампедо испред касе и празне рафове. Људи панично трпају у корпе све што је остало у радњи. Човек испред мене је купио 20 патлиџана.

Прочитајте и: Građani Srbije, NE PUTUJTE na sever Italije: Preporuka ministarstva zbog širenja korona virusa

Она каже и да се разматра одлука да се кафићима и ресторанима скрати радно време до 18 часова. Наша саговорница додаје и да су неке колеге одустале од пословних путовања у Румунију, јер власти враћају или стављају у карантин људе који долазе из регија Ломбардија и Венето.
Биљана Ровић