РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА “НОВОСТИ”


НАПЕТОСТ је очигледна на сваком кораку, а вирус корона је главна тема у сваком разговору.

Као најстраснији црни хумор звучи вест да се и сахране и рођендани обављају у строго фамилијарном кругу.

Апотеке су најпосећенија места па није чудно што, рецимо, немају неке производе као што је антибактеријски гел за дезинфекцију руку.

Није ретка слика да се у самопослугама товаре колица са 50 флаша воде, за случај да се мора у кућни карантин. У градском превозу ретко се виде људи са маском између осталог јер и њих више нема у продаји, а апотекари као разлог наводе да је разлог несташице то што су те маске увожене управо из Кине.

Ипак, Кинези или туристи са Далеког истока ходају по граду са маскама на лицу.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Korona virus PRED VRATIMA: Srbija spremna za NAJCRNjI scenario, Hrvatska POJAČAVA mere prevencije

Кажу да их носе јер их се грађани плаше када се сусретну са њима. У кинеске радње, које су јефтине и где су се Италијани пре снабдевали разним потрепштинама, готово нико не улази, а тек ресторани зврје празни. Њихови власници на ТВ каналима моле грађане да дођу објашњавајући да су све намирнице из Италије.

А тек путовања у Италији према северу земље, жаришту вируса корона, постала су прави изазов, многи их и отказују.

У Риму али и у јужном делу "италијанске чизме" помно се слушају вести о тоталној блокади живота у северним регионима.

А од понедељка ујутру, када се појавила званична вест Министарста за здравље да такозвани нулти пацијент од којег је кренула зараза никада није био позитиван на вирус корона, дакле није он извор заразе, трага се за извором, ко је и одакле је, људи су истински забринути.