Аустралија је под невиђеном претњом страних шпијунажа и покушаја мешања у унутрашње ствари земље, изјавио је данас генерални директор аустралијске безбедносне обавештајне организације (АСИО) Мајк Баргес.


Он је рекао да читав низ држава настоји да утиче на посланике, владине службенике, медијске личности, пословне лидере и научнике, пренео је Ројтерс.


"Ниво претњи са којима смо суочени од страних шпијунажа и мешања у овом тренутку је без преседана", рекао је Баргес, додајући да је ниво мешања већи сада него што је био у јеку хладног рата.


Баргес у говору који је одржао у Канбери није идентификовао земље које желе да се мешају, али је Ројтерс у септембру известио да је аустралијска обавештајна агенција закључила да је Кина одговорна за сајбер напад на аустралијски парламент и три највеће политичке странке.


Кина негира одговорност за напад који се догодио неколико месеци пре општих избора у мају 2018. године.


Аустралија је одлучила да не открива идентитет нападача како би заштитила трговински однос са Кином, рекао је Ројтерсу извор упознат са одлуком.


Прочитајте још: Аустралијски случајни хероји пожара: Симпатични торбари скривају друге животиње у својим јазбинама


Кина је, иначе, највећи трговински партнер Аустралије, који купује више од трећине њеног укупног извоза, укључујући већи део руде гвожђа, угља и пољопривредне производе, а сваке године шаље више од милион туриста и студената у Аустралију.