ВИШЕ од 100.000 Индуса клицало је америчком педседнику Доналду Трампу на отварању највећег стадиона за крикет на свету у граду Ахмедабад, док им је он обећао "невероватан трговински споразум" и "војну опрему које се планета највише плаши".

Многи од 110.000 окупљених грађана носили су беле качкете на којима пише "Намасте Трамп" или картонске маске са ликом америчког председника, на највећем скупу подршке Трампу ван САД.

"Одали сте велику почаст нашој земљи. Увек ћемо вас памтити и од данас Индија ће имати посебно место у нашим срцима", рекао је Трамп, који је у Индију допутовао са супругом Меланијом, преноси Ројтерс.

Трамп је најавио да ће, у оквиру наставка сарадње у области одбране, САД обезбедити Индији "најбољу опрему које се планета највише плаши", као и да ће две земље сутра потписати споразуме о купопродаји воних хеликоптера вредне 3 милијарде долара.

Он је истакао да САД морају да постану први партнери Индије у области одбране, која се од Другог светског рата ослања на руску војну опрему.

Трамп је рекао и да ће са индијским премијером Нарендром Модијем разговарати о економским везама две земље, након што две стране уочи посете нису успеле да усагласе трговински споразум јер су остале разлике по питањима пољопривреде, медицинских апарата, дигиталне трговине и нопвих такси.

Прочитајте још - Индија хоће драгуљ из британске круне

Трамп је Модија описао као "чстог преговарача".

"Склопићемо веома, веома велики трговински споразум, један од највећих икада, У раној смо фази разговора о постизању невероватног трговинског споразума како бисмо смањили препреке за инвестиције између САД и Индије", истакао је Трамп.

Индија и САД имају блиске политичке и безбедносне везе, а Трампова дводневна посета је знак њихових све ближих интереса, сматрају званичници.

Пре него што је слетео, Трамп је на Твитеру на хинди језику написао "Спремни смо за Индију, на путу смо, срешћемо се са свима за неколико сати", а Моди му је одговорио са "Гост је Бог".

Бројни путеви били су блокирани око Ахмедабада, продавнице су затворене, а полицијске снаге биле су постављене на крововима и балконима.

На улицама су се могли видети ученици који вичу "Волимо Трампа", док су неки носили заставе Индије.

Након Ахмедабада Трамп ће отпутовати у Агру где ће посетити маузолеј Таџ Махал, а затим у Њу Делхи где ће одржати самит са индијским званичницима и бизнисменима.