Америчка влада је данас на суду у Лондону започела поступак тражења изручења Џулијана Асанжа из Велике Британије, тврдећи да оснивач Викиликса није шампион слободе говора, већ обичан злочинац који је својим тајним деловањем угрозио многе животе.

Власти САД желе да суде Асанжу због оптужби за шпијунажу са максималном казном од 175 година затвора, због објављивања стотина хиљада тајних војних докумената и дипломатских депеша из 2010. године.

Асанж тврди да се понашао као новинар који има право на заштиту на основу првог амандмана америчког уства, пренео је АП.

Прочитајте још - Лекари упозоравају: Асанж би могао да умре у затвору


Адвокат Џејмс Ливајс, који представља америчку владу, рекао је за документе Викиликса из 2010. године да су једно од највећих цурења тајних података у историји Сједињених Америчких Држава.

"Извештавање или новинарство није изговор за криминалне радње или дозволу за кршење обичних кривичних закона'''', рекао је он.

Десетине Асанжових присталица протестовало је испред суда, док је окружни судија Ванеса Береитсер почела са саслушањем.

Асанж (48) је био у судници у Вулвич краун корту, а доведен је из затвора Белмарш, који се налази у комшилуку, у којем је затворен већ 10 месеци.

Пред паузу за ручак, Асанж се пожалио да има проблема да се концентрише и да бука испред суда није од помоћи.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд рекао је да Асанж не треба да буде изручен САД, јер неће имати фер суђење и да би постојао ризик да почини самоубиство, пренео је Ројтерс.

Он је рекао је да би изручење Асанжа изложило нехуманом и понижавајућем поступању непропорционалном казном и затворским условима.

Фицџералд је рекао да је захтев за изручење мотивисан политиком, а не било којим истинским злочином.

Рекао је и да би било неправедно и сурово изручити га због његовог менталног стања и ризика од самоубиства.

Новинарске организације и групе за заштиту људских права, укључујући Амнести интернешенал и Репортере без граница, наводе да оптужбе против Асанжа постављају ужасан преседан за слободу штампе.

Уколико се суд сложи да Асанж буде изручен, завршну реч ће имати британска влада.