Руске дипломате које се баве евакуацијом руских држављана из Вухана до последњег, више од часа су задржавали кинеске дипломате, укључујући и руским анегдотама како они не би затворили регистрацију и сачекали држављанина Украјине који се евакуисао руским авионом, саопштио је руским новинарима секретар руске амбасаде Константин Невежкин.

Два авиона Ваздушно-космичких снага Русије превезли су 5. фебруара из провинције Хубеј у Русију 144 особе – 128 руских грађана и 16 грађана држава Заједнице независних држава.

„Током евакуације десила се интересантна ситуација када су почели да се затварају спискови, пошто су сви руски грађани и грађани других држава ЗНД који су били најављени стигли. Већ смо их били регистровали и тада из амбасаде стиже позив, кажу да их је позвао грађанин Украјине и да моли да га покупе“, испричао је Невежкин.

„Питао сам, где је он, на шта су ми одговорили да је већ у путу. У таксију. Сви су дошли који су били на списку, чекам на регистрацији, где раде Кинези. Они су у униформи за хемијску заштиту. Знамо да Кинези поштују закон, за њих су правила и захтеви изнад свега, посебно у таквој ситуацији. Они ми говоре да не могу да чекају. Треба да иду, јер морамо да предајемо одећу на утилизацију, треба да прођу дезинформацију и одморе се, пре наредног укрцавања“, додао је он.

Он наводи да је тада почео да се распитује где је Украјинац, и шта је са њим.

„Говоре ми да је већ близу. Стајао сам на шалтеру и нисам их пуштао читав сат. Морао сам да причам руске анегдоте на кинеском језику и бајке из својих студентских дана, али сам га дочекао“, додао је он.

На такав начин Украјинац је успео да изађе из Кине.

Он је касније рекао да је гледао на телевизији шта се дешава у Украјини након повратка Украјинаца из Вухана и додао да га све то јако „боли“.

У четвртак су из Вухана због епидемије коронавируса евакуисане 73 особе у Харков, међу којима су држављани Украјине и неколико странаца. Након што су прошли неопходне процедуре, послати су у карантин у медицински центар Националне гарде Украјине, који се налази у селу Нови Санжари у Полтавској области. То је узнемирило локално становништво. Они су демонстративно блокирали прилазе медицинском центру.

Протест је неколико пута прерастао у сукоб, када је један од демонстраната кренуо аутомобилом на полицију. На неколико аутобуса, који су превозили евакуисане, демонстранти су поломили прозоре каменицама.

У протестима је повређено девет полицајаца и један цивил.

(Спутњик)