У МОДИ су јангтајмери. То ти је оно кад не остариш довољно, али си опет матор.

Млађа браћа и сестре олдтајмера, одазвали се на годишњицу матуре под кровом хале на париском сајму. То је оно годиште које још није у потпуности ушло у историју, а избегло је отпад, у свечаним оделима, на повратку у лепша времена.

Небоплави "пежо 404", бакелитни точак волана, тањири на фелнама. Лепе седамдесете. Још је приступачан колекционарима средњег сталежа. У кабриолет верзију улази се са прецизно испегланом усправном цртом на панталонама. Наочари а ла Ален Делон. Поред млађег вас, још млађа дама, која и данас успешно крије године, а несташне локне кроти под "шанеловом" марамом.

Угланцани "ситроен ГС". Хидраулично вешање. Модерна времена. Раније су се у њему возиле декице, данас га кибицује млађи свет. Пуни тачно педесет година. Неки његови људски вршњаци тек се жене први пут.

Године Помпидуа и петролејског шока. Још се није штедело на животу.

Први из породице намењен широком друму, "масерати 3500". Каросерија од алуминијума, шест цилиндара, кожна седишта. Тонуо је у њих као у најмекше фотеље Ентони Квин. Данас се гледа неки други филм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Записи из Париза: Електроника нам узима душу

Два "мустанга" Џонија Холидеја. Један плаво-бели, други у огледалу, бело-плави. За парни и непарни дан.

Зулуфи. Битлси. Мини сукње. Шпицасте груди, качкети.

Наранџаста, боја енергије.

Поред њих стоје људи средњих генерација, са уредном, али сивом брадицом. Могли би бити постарији младићи, да им није унука.

Рели у Монте Карлу. Опет бије младићка крв. Уз банкину, обични балвани на џаковима песка. Па ипак, свет се, у то време, осећао сигурнијим.

Као она крв што бије, црвени "ферари П4". Леп и моћан. Произведена су само три комада. Покупила су, у старој доброј "ферки", све што се могло на тркама 1967. На вратима добитнички број 6.

Дечји електрични аутомобил Салватореа Бугатија, модел "беба 52", најстарији од свих. Свет наопачке. Младо је све што је старо. И за старо, не би дали младо.

Видовити клинци из доба јангтајмера у најдубљој машти данашње футуристичке моделе замишљали су са фаровима у облику лавовских зуба, уз тродимензионалне пројекције бризна на ветробранима, паркирање без навођења и на хибридни погон. Какве све само лудорије деци неће пасти на памет!

"Мерцедес 200." Сува елеганција. Без сувишних речи. Онда кад је човек ценио самога себе. Контакт, и почне да преде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Записи из Париза: Мали тренуци на Сен Жермену који много значе у животу

Дотеране "четворке" из афричких релија. Кугарке на четири точка лове пилетину са свежом дозволом.

До сржи огољен "ситроен мехари", као бикини на младом женском телу, из кога још витла пешчани траг с медитеранских плажа. Без непотребних дугмића, појаса и стега. Ту негде, из заседе, на недозвољену голотињу, сигурно мотре жандарми из Сен Тропеа.

И напољу, ван овог наткривеног сретишта времешних момака, само један, нагиздан, плаветни фића, залутао из Прокупља, ужива на слободи, две хиљаде километара далеко од куће, паркиран у авенији Розе де Лоне. Младић, путује кад и где год хоће.