Отац из Аустралије који је запалио своје троје мале деце и жену, 11 година је емотивно, финансијски и сексуално злостављао своју супругу, открила је пријатељица мајке за “Дејли мејл”.

Хана Кларк (31) и њихово троје деце – Алија (6), Лајана (4) и Треј (3) – изгорели су у породичном аутомобилу у среду ујутро након што их је Роуан Бакстер и запалио, а потом извршио самоубиство ножем у источном предграђу Бризбејна, Кемп Хилу.

Прочитајте још: Породична трагедија: Изгорело троје деце и мушкарац, намерно запаљен аутомобил, жена се спасила


Мања Вејли, која је Хану упознала у теретани прошле године, открила је да је она била годинама злостављана у браку. Мања је такође рекла да је сам Бакстер једном признао да је запретио да ће убити своје прво дете из претходне везе, што је уплашило Хану.

- Хана је рекла да је он претходној партнерки запретио да ће, уколико га остави он убити и себе и дете – истакла је Мања.

Хана, међутим, није веровала да је у жртва насиља у породици јер је супруг никад није ударио.

- Али, зато је преживљавала емотивно, сексуално и финансијско злостављање. Једна од ствари које је помиња је била претерана Роуанова контрола, свакодневно сексуално злостављање, а ако би одбила секс са њим кажњавао је не само њу већ и децу – прича Мања, додајући да јој је забрањивао чак и да иде у теретану, “што је био њен вентил”.

Како је навела, Роуан је проверавао Ханин налог на “Фејсбуку”, оптуживао је да га вара и флертује са мушким пријатељима. Такође је коментарисао њен физички изглед.

- Кад би се она обукла он би рекао нешто попут: “Погледај свој стомак, одвратно изгледа”. Увек је долазила у теретану у хеланкама и кад сам је једном питала зашто, она је одговорила да њен муж не жели да носи шорц јер ће онда бити промискуитетна – навела је Мања, која је социјална радница и ради на насиљу у породици већ 10 година.

Мања је рекла да је Хана напустила Роуана 5. децембра. Од тада је боравила са децом код својих родитеља. Смрт ње и њене деце шокирала је заједницу, док су корисници интернета изразили свој бес на друштвеним медијима.

Ханини родитељи Лојд и Сузан Кларк изјавили су јуче за “Дејли мејл” да је Роуан увек био напаст, да ју је од почетка њихове везе – кад је Хана имала свега 20 година – контролисао и емотивно злостављао и покушао да је изолује од породице и пријатеља. Ханин отац је рекао да је мало људи знало какво је Роуан чудовиште, јер је увек успевао да изманипулише људе и убеди све око себе да је он “неправедно третиран” и да је добар човек. Он је истакао да Роуан није могао да поднесе што га је његова ћерка, која је освајала златне медаље на трамполине, засењивала.

- Био је љубоморан на њене спортске успехе, као и кад га је победила у кросфиту. Био је незадовољан што није успео као рагби играч – рекла је Ханина мајка, додајући да је он увек морао да победи под сваку цену.

-Током 11 година брака исцрпео ју је потпуно. Раздвојио ју је од њеног брата. Откако се извукла поново су се повезали и имали сјајан однос – рекла је Сузан.

Хана је напустила Роуана у тајност са децом, уз помоћ родитеља. Како он није могао више да контролише ситуацију, његово понашање се погоршало, што је кулминирало у среду злочином који је шокирао заједницу. Њен отац каже да је Роуан желео поделу старатељства.

- Али, знали смо да то неће функционисати са њим – рекао је он.

Роуану је омогућено да виђа децу повремено викендом, али су тензије увек биле присутне. Ханина мајка је рекла да је једном приликом отео једно од ћерки и одвезао је у Потсвил (Нови Јужни Велс) на четири дана док их полиција није вратила. Полиција Квинсленда је открила да су Хана и Роуан у прошлости упућивани на социјалне службе, а полиција је примила више извештаја насиља у породици током неколико месеци. Суд у Бризбејну је издао бар један налог за заштиту породице од насиља против 42-годишњег Роуана.

Кобне среде ујутро Хана је кренула да одвезе децу у школу, кад је Роуан пришао својим аутомобилом и сео на сувозачево седиште. Хана је скренула иза угла, након чега је он полио њу и децу бензином и запалио аутомобил. Хана је успела да побегне, али је била толико испечена да јој је кожа отпадала кроз рупе на запаљеној одећи. Деца су жива изгорела у аутомобилу, док су комшије узалуд покушавале да их спасу из пожара, док их је Роуан – и сам ужасно испечен – терао ножем. Потом је забио себи нож у груди и пао мртав поред возила.

Родитељи жртве су такође пожелели брз опоравак комшији Мајклу Земеку, који је закотрљао Хану по земљи како би угасио ватру и потом је залио водом из баштенског црева. Он је у болници где га третирају због опекотина по лицу и рукама.

“Дејли мејл” преноси и да је “Фејсбук” угасио Роуанов профил, због хиљаде порука мржње које су стигле на њега након напада. “Вечне муке нису довољне за тебе” и “уживај у паклу” неке су од њих.

(blic.rs)