Суд у Лондону одлучује о предаји оснивача Викиликса Америци: Изручење Асанжа смртна казна за слободу

ДРАГАН ВУЈИЧИЋ

23. 02. 2020. у 12:00

Човек који је открио тортуру био мучен у Британији и могао би бити убијен у САД

Суд у Лондону одлучује о предаји оснивача Викиликса Америци: Изручење Асанжа смртна казна за слободу

Затвор Белмори

Четири земље - САД, Шведска, Велика Британија и Еквадор - удружиле су снаге како би једног човека приказале као чудовиште. Тако би касније могли да га спале на ломачи без икаквог утврђивања кривице. Ако Асанж буде осуђен, то ће бити смртна казна за слободу - овим речима предстојеће суђење оснивачу "Викиликса" пред британским судом коментарише Швајцарац Нилс Мелцер, специјални известилац УН за мучење и друга окрутна поступања.

Претрес пред лондонским судом заказан је за понедељак.

Швајцарски академик и водећи стручњак за међународно право средином прошле недеље је и на немачкој ТВ ЗДФ говорио о Асанжу:

- За својих 20 година рада са жртвама рата, насиља и политичког прогона, никада нисам видео групу демократских држава како намерно демонизују и злостављају појединца и то тако дуго и са тако мало поштовања према људском достојанству и владавина закона!

Иако британски Закон о правној сарадњи искључује могућност да се особа осумњичена за преступе изручи земљи где се према затвореницима поступа брутално и нехумано, што је Асанж доказао у случају САД, чак ни кладионичари на Острву не дају велике шансе аустралијском новинару.Пред лондонског судију Ванесу Баристер Асанж ће бити доведен из затвора у Белмаршу, где је одлежао 50 недеља казне јер се није појавио на суђењу због избегавања плаћања кауције у ранијем процесу, пре него је 2012. ступио на тло амбасаде Еквадора.

Уколико Асанж буде изручен САД, чека га до 175 година робије због откривања поверљивих података из компјутера америчке војске. Његов "саучесник", некада Бредли Менинг а данас госпођа Челси Менинг, маја 2019. поново се нашла иза решетака иако ју је 2017. казне од 35 година робије ослободио Барак Обама. Госпођа Менинг је задржана два месеца у затвору јер је одбила да пред поротом Западне Вирџиније говори о "Викиликсу" и Асанжу. Да ли ће променити мишљење ако Асанж буде изручен, тешко је рећи будући да је и Менингова седам година брутално злостављана у војном затвору, провевши у самици 11 месеци.

Челси Менинг


Стотине врхунских правника и најмање 12 бивших шефова држава потписали су писмо Министарству правосуђа Велике Британије у коме траже да се Астралијанац не изручује јер га пред поротом у Вирџинији не чека фер процес. Стотине лекара, на основу извештаја колега које су посетили оснивача "Викиликса" у Белмаршу, тврде да он није у стању да прати процес. Асанж је у самици провео чак 30 недеља, све док се други осуђеници нису побунили и затражили да се пребаци међу њих.

- Џулијан Асанж, човек који је открио тортуру, сам је био мучен и могао би бити мучен до смрти у Сједињеним Државама. Поред тога, његов случај је од симболичног значаја и погађа сваког грађанина демократске земље - образложио је Мелцер зашто је као известилац УН тако чврсто стао иза Асанжа, износећи застрашујуће чињенице о "удруженом злочиначком подухвату" четири земље против појединца.

Нилс Мелцер


О својим сусретима са Асанжом у затвору, известилац УН износи следеће:

- Посетио сам Асанжа у Белмаршу 9. маја 2019. године у пратњи два медицинска стручњака. Господин Асанж је показао све симптоме типичне за дуготрајно излагање психичкој тортури, укључујући екстремни стрес, хроничну анксиозност и интензивну психолошку трауму. Велики део тих мучења одвија се у затворском лекарском одељењу и уз надгледање лекара...

И док се у Енглеској очекује епилог драме Асанжа, са друге стране Атлантика и републиканци и демократе ишчекују да им Аустралијанац падне шака.

Бројна удружења правника опомињу Лондон и Вашингтон да не газе сопствене законе.

- Уговором између САД и Британије забрањено је изручење због "политичког преступа". Асанж је оптужен за разоткривање ратних злочина САД у Ираку и Авганистану. То је класични политички преступ. Штавише, изручење Асанжа прекршило би законску забрану слања особе у земљу у којој постоји опасност да буде мучена - ово је део из обимне анализе Мерџори Кон, професора емеритуса на Правној школи Томас Џеферсон и бивше председница Националног савеза правника Сједињених Држава.

Судбина Асанжа директно ће показити да ли су слободе на планети у клиничкој смрти.


"АГЕНТ РУСИЈЕ"

ГОДИНЕ 2016. "Викиликс" је објавио процурилу е-пошту менаџера кампање Хилари Клинтон, Џона Подесте, која је, између осталог, открила директну везу између Фондације Клинтонових и организованог џихадизма на Блиском истоку, који ју је финансирао. У једном мејлу је откривено да Исламску државу наоружавају владе Саудијске Арабије и Катара, а да са истих рачуна иду донације Фондацији "Клинтон". Пошто је ово цурење са Подестиног мејла откривено, у "Њујорк тајмсу" је кренула нова кампања против Асанжа. Постао је "агент Русије, који ради на избору Трампа", а после тога уследио је бесмислени "Русијагејт", који је окончан тек недавно одбијањем импичмента Доналда Трампа. Хилари Клинтон је у емисији аустралијске националне ТВ 2017. за губитак избора директно окривила Аустралијанца.Светске новине правиле тираже на шокантним цурењима са сајта "ВИКИЛИКС"

ДОКАЗИ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА АМЕРИКЕ

  • У 2010. и 2011. години сајт "Вики­ликс" је објавио тајне докумен­те које им је уступио амерички војни обавештајни аналитичар, сада Челси Менинг. Они су садр­жали 90.000 извештаја о рату у Авганистану, укључујући ратне дневнике који су документовали далеко више цивилних жртава од стране коалиционих снага него што је америчка војска из­вештавала.

    Сајт је објавио скоро 400.000 те­ренских извештаја о рату у Ира­ку, који су садржавали доказе о ратним злочинима САД, преко 15.000 непријављених смрти ирачких цивила и бројне случа­јеве систематског убијања, муче­ња, силовања и злостављања од стране ирачке војске и војника САД, који су контролисали "нове савезнике".

    Поред тога, Асанж је објавио до­сије "Гвантанамо" - 779 тајних извештаја о мучењу 800 мушка­раца, од 14 до 89 година.

    Једно од најозлоглашенијих от­крића "Викиликса" је био видео -снимак "Колатерално убиство" из 2007. године, у којем је прика­зана мета хеликоптера америчке војске "апач" и паљба на ненао­ружане цивиле у Багдаду. Више од 12 цивила је убијено, укључу­јући два извештача Ројтерса и јед­ног човека који је дошао да спасе рањене. Двоје деце је повређено. Потом је амерички војни тенк пре­шао преко једног од тела, пресе­кавши га напола. Та дела чине три одвојена ратна злочина забрање­на Женевским конвенцијама.

    Пратите нас и путем иОС и андроид апликације