Француска је данас почела процес затварања своје најстарије нуклеарне електране, у Фесенхајму, на граници с Немачком, гашењем једног од реактора.

Француски оператор ЕДФ рекао је да је реактор стар 43 године искључен из напајања око 2.00 после поноћи, што је био "врло емотиван тренутак". Процес је прошао добро, саопштио је ЕДФ.

Други реактор требало би да буде затворен крајем јуна, јавља АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Искључили нуклеарке да не би дошло до помора рибе

Локални медији известили су да се око 100 људи окупило синоћ у малом граду Фесенхајму, како би протестовали против затварања фабрике, која директно и индиректно обезбеђује око 2.000 послова у региону.

Немачка је дуго тражила да електрана, која је почела са производњом електричне енергије 1977. године, буде затворена.

Ово је први нуклеарни комплекс који ће бити затворен у оквиру плана француског председника Емануела Макрона за ребалансирање нуклеарне енергије и електричне енергије добијене из обновљивих извора.

План позива на поновно успостављање равнотеже између енергије произведене у нуклеарним погонима и електричне енергије добијене из обновљивих извора.

Фабрике на погон угља треба да буду затворене до 2022. године, како би се смањиле емисије гасова које изазивају ефекат стаклене баште, изјавио је у среду француски премијер Едуар Филип.

Француска зависи од нуклеарне енергије више него било која друга држава, јер добија око три четвртине електричне енергије из нуклеарних електрана.

Макрон је обећао да ће смањити нуклеарни удео на 50 одсто до 2035. године искључивањем укупно 14 нуклеарних реактора од 58 који раде у 19 постројења, укључујући два реактора из Фесенхајма.