Шпански министар Алберто Гарсон представио је план за заустављање рекламирања кладионица и коцкарница којим влада намерава да стане на крај порасту зависности од игара на срећу у Шпанији.

У јануару је на власт дошла лева коалиција састављена од Шпанске социјалистичке радничке странке (ПСОЕ) и мањег Унидас Подемоса којем припада Гарсон. Унидас Подемос је у предизборној кампањи обећао да ће покренути кампању с циљем заштите младих и зависника од коцке, а сада то обећање жели да испуни, пише Индекс.хр.

Индустрија игара на срећу процветала је у Шпанији у протеклој деценији. Интернетске кладионице, спортско клађење и коцкарнице преузели су доминантно место на тржишту од државне лутрије и покер апарата постављених у кафићима и ресторанима, некад традиционалних игара на срећу.

Влада намерава да смањи рекламирање таквих места на телевизији за 80 посто и да забрани компанијама коришћење познатих особа за комерцијализацију клађења.

Кладионице користе и друге фудбалске звезде попут Кристијана Роналда и Нејмара јер је фудбал изузетно популаран у Шпанији. Те рекламе се приказују на телевизији.

"Регулација треба да буде слична оној код дуванске индустрије", рекао је Гарсон. "Не регулишемо индустрију текстила него сектор који може имати последице на јавно здравље", додао је он, преноси портал Б92.нет.

Међу предложеним мерама је и забрана рекламирања бонова за коцкање којима се, према речима Гарсона, привлаче рањиве скупине подложне зависности од коцке.

Владини подаци показују како се клађење преко интернета утростручило између 2014. и 2018. године и достигло износ од 17,8 милијарди евра.


Кладионичарски и коцкарски лоби процењује како играчи у Шпанији преко спортског клађења, казина и националне лутрије изгубе годишње укупно 10 милијарди евра, што је око 0,8 посто БДП-а Шпаније.