Када је мајка Квајдена Бејлса, деветогодишњег дечака патуљастог раста из Аустралије, објавила снимак свог сина на Фејсбуку на којем плаче и говори како жели да се убије након малтретирања у школи, вероватно није ни сањала да ће постати оволико виралан. Како је за дечака сакупљен велики новац, одмах су почеле да круже и теорије завере, а тичу се његових година.

Јарака Бејлс и раније је постављала снимке о свом сину, постигавши бар известан степен виралности у прошлости, а неколико пута се појавила и на аустралијској телевизији како би подигла свест о стању свог сина.

- Ево шта ради малтретирање - написала је мајка у снимку који је објавила на Фејсбуку, који је од тада прегледан више од 24 милиона пута.

- Можете ли молим вас да едукујете своју децу, породицу, пријатеље? - упитала је очајна мајка.

За мање од једног дана страница ГоФундМе који је креирао амерички комичар Бред Вилијамс, а који има исти облик обољења као и Квајден - ахондроплазију - сакупио је више од 440.000 долара од 19.000 различитих донора широм света.

Донација ће отићи Квајдену и његовој мајци како би посетили Дизниленд у Калифорнији, како пише на тој страници.

Чак се и глумац Хју Џекмен укључио и послао поруку подршке дечаку. Снимак је постао виралан, и као и код сваког виралног тренда, а посебно тамо где има новца, појавиле су се теорије завере и почеле да круже друштвеним мрежама.

Теорије завере, како преноси Инсајдер, тичу се дечакових година и његовог финансијског статуса.

- Његово име је Квајден Бејлс, има 18 година и заправо је богат и инстаграм звезда. Преварени сте - написао је један корисник на Твитеру.

Сличне објаве преплавиле су Твитер у петак поподне, а корисници расправљају да ли је дечак у центру виралног снимка дете или је одрастао човек који се представља као дете.

У време када је Инсајдер писао чланак, хаштаг #QуаденБаyлес био је четврти највиши тренд на Твитеру.


Сличан скриншот узет са Фејсбука почео је такође да кружи Твитером, а у њему се тврди да Квајден има 18, а не девет година.
- Само да знате, све је преварио. Он има 18 година, пуно новца и сви су пали на то - написала је жена на Фејсбуку.

Додала је да ако неко мисли да греши, нека јој пошаље линк и објасни јој зашто греши.

- Он је Инстаграм звезда @куадоссс и избрисао је титлове који се односе на његов пост о 18. рођендану - наводи се даље

Не постоје докази који сугеришу да дечак и његова мајка лажу

У интервјуу из 2015. године за аустралијску емисију "Студио 10" Квајден је описан као дечак који има четири године.

- Квајден Бејлс је четворогодишњи дечак из Бризбејна. Он је инспирисао невероватну кампању како би подигли свест о дварфизму. Вец́ је прошао кроз неколико оперативних захвата уз велику подршку познатих личности - рекао је водитељ емисије.

У клипу су говорили о претходном виралу дечака из октобра 2014. године.

- Тада су ствари почеле да се мењају код нас - рекла је Квајденова мајка у снимку који је стар скоро пет година.


Бејлс, који на снимку изгледа пуно млађе него на оном од пре два дана, игра се са играчком док његова мајка одговара на питања. Интервју је на Јутјубу објављен 12. априла 2015. године, што значи да ако је Квајден тада имао четири године, у фебруару 2020. године требало би да има девет или десет година.

Јарака Бејлс има историју објава о свом сину, који говоре у прилог да је он дечак.

Јарака је објављивала фотографије и снимке свог сина на Фејсбуку од почетка 2010. године, у време када је он рођен.

У једном албуму у којем се налазе фотографије од 12. до 15. децембра 2011. године, Квајден слави први рођендан. То значи да је Квајден у децембру 2019. године славио свој девети рођендан.
У 2017. години његова мајка објавила је још један албум са фотографијама који наводно показују прославу његовог седмог рођендана. Постоји још један сличан албум дечаковог петог рођендана, који је објављен 13. децембра 2015. године.


Све ово показује да дечак у центру новог виралног снимка има девет, а не 18 година.

Након што су почеле да круже теорије завере о његовим годинама, огласила се и дечакова мајка која је истакла да су гласине лажне.

На свом Фејсбук профилу поделила је два поста, а у једном реперка Карди Би брани дечака.