Ретку прилику да посете гробље у Јужној Митровици, данас је, на дан Великих задушница, искористило око две стотине Срба из Северне Митровице.

Организованим превозом, тачно у осам сати, од Техничке школе, кренули су аутобусима до гробља на којем их је и ове године дочекала тужна слика порушених и оскрнављених споменика, преноси Косово онлајн.

Сенима својих најмилијих поклонила се и Слађана Лукић која је са сетом у гласи истакла да „сваки нови долазак изазива ново разочарење“.

Увек долазимо организовано, јер сами не смемо. Страшно смо разочарани када видимо да је све горе и да они који су ово уништили нису штедели ни старе ни младе. Сваки пут се питам шта им значи да уништавају гробља. Њихово, које је у северном делу, нико није ни пипнуо и не помошља да било шта лоше уради“, рекла је Слађана.

На гроб своје ћерке Јасмине Ђоковић изашли су њени неутешни родитељи, који су наишли на поломљену надгробну плочу. Питање које су и овог пута поставили је „коме сметају мртви Срби“?

Све је уништено до корена, и оно што је било остало сада је сравњено. Немамо где да дођемо, за разлику од њих чије је гробље до дана данас сачувано. Ово ни једна вера и нација не би могла да уради, јер сви своју веру треба да поштујемо“, рекла је за Косово онлајн Ђоковић Ратка.

Фото Косовоонлине

Бесплатан превоз до гробља у Јужној Митровици организовала је Црквена општине и Привремени орган општине Косовска Митровица, а протојереј Радослав Јанковић каже да се на Задушнице увек сећају својих преминулих предака за које се моле Богу.

Јесте овде тешка ситуација када погледамо порушене надгробне крстове и споменике нашим предака, али они који су ово рушили, они су заправо себе срушили, јер душе наших предака не могу дотаћи. Они су наше претке прославили и они овде и даље почивају. Ми се зато окупљамо и ово место је за нас свето, као што су нам свети храмови и цркве и увек ћемо долазити да им се поклонимо, јер су они наша нада и наша снага“, рекао је свештеник Јанковић.

Фото Косовоонлине

Велики број Митровчана поклонио се сенима својих најмилијих на гробљу у селу Рударе надомак Звечана, где се Срби из Северне Митровице сахрањују од јуна 1999.