Листа кандидата повезана са иранском Револуционарном гардом води на парламентарним изборима, јавила је данас новинска агенција Фарс.

Пребројавање гласова са јучерашњих парламентарних избора почело је јутрос, а савезници врховног вође, ајатолаха Алија Хамнеија имају изгледе за убедљиву победу, јавила је државна телевизија.

У извештају се наводи да су до сада попуњена 42 места у парламенту који броји 290 посланика, а према информацијама Ројтерса, 80 одсто тих мандата освојиле су странке лојане Хамнеију.

Биралишта су затворена у поноћ по локалном времену, након пет продужења како би што већи број бирача могао да испуни своју, како је рекао ајатолах Хамнеи, не само грађанску, него и "верску" дужност.

Како преносе медији, одзив на јучерашњим изборима, на којима је право гласа имало 58 милиона Иранаца, био је велики, што је, како наводе ирански званичници, показатељ да актуелни режим ужива подршку.

Заванични подаци о коначном одазиву биће објављени током дана, а коначни резултати се очекују сутра.

Излазност се сматра кључном мером подршке иранском руководству у време када се економија суочава са притиском санкција које су довеле до дипломатске изолације земље.

Више од 7.000 потенцијалних кандидата на изборима претходно је дискфалификовано, од којих већину чине реформисти и заступници умерене политике, због чега су САД увеле санкције члановима Савета страже устава и Одбора за надзор избора.

Савет страже је, како би осигурао доминацију тврдокорних политичара, дисквалификовао 6.850 умерених политичара и водећих конзервативаца чиме је гласачима оставио могућност да махом бирају између тврдокорних и умерених конзервативаца, лојалних Хамнеију.

Уз све већу изолацију с којом се Иран суочава на светској позорници и незадовољство у земљи због економских потешкоћа, аналитичари изборе виде као референдум о начину на који се лидери баве политичком и економском кризом у земљи.