Период инкубације корона вируса могао би да буде дужи од 14 дана, саопштиле су кинеске власти данас пошто је утврђено да је 70-годишњи мушкарац у провинцији Хубеи заражен вирусом показао симптоме тек после 27 дана.


Период дуже инкубације могао би да комликује напоре да се сузбије ширење епидемије од које је у Кини досад умрло више од 2.000 људи.


Оболели мушкарац је 24. јануара био у контакту са својом сестром која је била тада заражена, а тек је 20. фебруара добио температуру, а дан касније на тесту био позитиван на корона вирус, навели су надлежни у провинцији Хубеи, преноси Ројтерс.


Осим тога, кинески научници утврдили су на основу испитивања брисева из носа и грла код 18 пацијената заражених корона вирусом да се он понаша више као грип, а мање као вируси са којима је ближе повезан.


То указује да он може да се шири лакше него што се претходно веровало.


Један од испитиваних пацијената никад није испољио симптоме болести, иако је имао умерено присуство вируса у носу и грлу.


За разлику од САРС-а, који изазива инфекције дубоко у доњем делу респираторног тракта и може довести до упале плућа, Ковид-19 изгледа да борави и у горњем и у доњем делу тракта због чега може да узрокује не само тежу упалу плућа, већ и да се шири лако попут грипа или прехладе.