Кандидат за демократску номинацију на председничким изборима у САД Берни Сандерс упозорио је Русију да се не меша у америчке изборе, након што су га амерички обавештајци обавестили да Москва покушава да помогне његовој кампањи.


Сандерс (78) је поручио да га не занима кога руски председник Владимир Путин жели да види као америчког председника.


"Ево поруке за Русију: не мешајте се у америчке изборе, а као председник ћу се постарати за то", рекао је сенатор из Вермонта, који се сматра једним од фаворита за председничку кандидатуру.


Оценио је да је "ружна ствар коју раде" усмерена на то да подели САД, преноси Ројтерс.


"Покушавају да изазову хаос, Покушавају да изазову мржњу у Америци", рекао је Сандерс, обраћајући се присталицама у Бејкерсфилду у Калифорнији.


Вашингтон Пост је, позивајући се на упућене изворе, објавио да су амерички званичници информисали Сандерса о активностима Русије а такође су обавестили председника Доналда Трампа и друге америчке званичнике.


У тексту се наводи да није познато у ком облику је Русија покушала да помогне Сандерсовој кандидатури.


Извор из Конгреса потврдио је да су званичници обавештајних служби обавестили чланове Конгреса да се Русија, по свему судећи, бави кампањом дезинформација и пропаганде да би ојачала кандидатуре и Сандерса и Трампа 2020.


Исти извор, међутим, упозорава да су ти закључци само прелиминарни.


Кремљ је раније у петак демантовао да се Русија меша у изборе 2020. у покушају да побољша Трампове шансе за реизбор, после извештаја да су амерички обавештајци упозорили Конгреса да постоји нова претња изборима.


На брифингу иза затворених врата прошле недеље, амерички обавештајци рекли су члановима Одбора за обавештајна питања у Представничком дому да се Русија поново меша у америчку политику пред новембарске изборе, као што је радила и 2016, изјавила је за Ројтерс особа упозната са информацијама изнетим на брифингу.