Вршњачко насиље је растући проблем како код нас, тако и у свету. И поред бројних превентивних активности институција и апела јавности, ова врста насиља се и даље понавља.

Данас је цео свет обишао снимак мајке Јараке Бејлс из Бризбејна у Аустралији која је на Фејсбуку објавила потресан снимак сина Квејдена који уплакан прича како жели да се убије због малтетирања у школи.

– Желим да се убијем. Желим сад да умрем! Желим неко да ме убије! – говорио је дечак у сузама док га је мајка снимала.

Деветогодишњи Квејден, како је објаснила његова мајка, рођен је са дијагнозом ахондроплазије и да због тога непрестано трпи вршњачко насиље.

– Била сам у школи и присуствовала епизоди његовог малтретирања. Звала сам директора, али желим да покажем свима, родитељима, професорима, па и деци, какве последице оставља вршњачко насиље и како пролазе његове жртве – говорила је дечакова мајка док је снимала.


– Ово је оно што насиље ради. Желим да људи знају колико нас ово повређује као породицу, желим да ставим до знања шта произилази из је*еног насиља! Желела бих да могу да снимим сваки тренутак кад смо у јавности како би људи видели, јер ово се сваког ужасног дана дешава. Нова епозода, ново насиље – додала је она.


Један од првих који није могао да остане равнодушан на потресни снимак био је глумац Хју Џекмен који се одмах обратио маленом Квејдену преко друштвене мреже Твитер.


– Квајден, јачи си од својих вршњака и шта год да се деси, имаш пријатеља у мени. Молим вас, будимо пажљиви једни према другима – насиље није у реду – поручио је глумац.

– Живот је довољно тежак, зато запамтимо, свака особа која стоји испред нас суочава са се са неком битком, зато само будите љубазни – додао је.

Поред њега, огласио се и Џефри Дин Морган, такође поручивши Квајду да није сам.

– Не знам твоје име, не знам ни име твоје мајке, али сам видео твој видео. Желим да знаш да имаш пријатеље. Ја сам ти пријатељ. Још ме ниси упознао, али ускоро ћемо то променити. Твоја мама ми може послати поруку. Ту смо и чувамо ти леђа. Мораш да знаш да ће бити боље. Деца умеју да буду ужасна и то боли, али биће боље. Обећавам да хоће. У реду? – поручио је Морган.

Домаћу јавност и даље потреса трагична судбина Алексе Јанковића из Ниша који је 2011. године починио самоубиство не могавши да се бори са вршњачким насиљем којим је био изложен у школи. Иако дуго постоји иницијатива за стоже кажњавање ученика који у школи врше насиље, предлог назван “Алексин закон” још није усвојен.