ЗЕМЉЕ које највише дају у буџет ЕУ блокирале су напредак на специјалном самиту ЕУ о буџету и истичу да неће да дају више новца за наредни дугорочни пакет потрошње вредан око 1.000 милијарди евра.

Такозвана штедљива четворка - Аустрија, Данска, Холандија и Шведска, сматрају да буџет ЕУ за 2021-2027, из кога ће се финансирати и амбициозни циљеви у борби против климатских промена и политике дигиталне економије, треба да буде на нивоу један одсто бруто националног дохотка (БНД) 27 чланица блока. Европски парламент жели амбициознији буџет, од 1,3 одсто БНД, а Европска комисија од 1,11 одсто БНД.

- Могу да разумем да сте премијер земље у којој има сиромашних региона, инфраструктуре, могу то да разумем, али када је реч о процентима, не попуштам - рекла је јуче новинарима у Бриселу данска премијерка Мете Фредериксен.

На питање да ли застој може да се превазиђе, Фредериксен је рекла да не мисли да то може да се деси.

- Спремна сам да останем и спремна сам да останем цео викенд, али не мислим да ћемо постићи споразум - казала је данска премијерка, и додала да ће бити потребан још један самит, вероватно почетком марта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Четрнаесторо ЗАРАЖЕНИХ корона вирусом у Италији: Међу њима и ТРУДНИЦА


По питању новог вишегодишњег буџета, "штедљива четворка", која има подршку Немачке, удружила се против "Пријатеља кохезије", групе чланица углавном из централне и источне Европе која жели континуирани прилив кохезионих фондова, односно новца за помоћ у развоју сиромашнијих региона.

Са изласком Британије из блока, лидери желе да покажу да Европа и даље може да иде напред иако им је "брегзит" оставио "рупу" у буџету од око 75 милијарди евра током седмогодишњег периода.


СИТНИЦА ОД 1.000 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

НАЈЗАНИМЉИВИЈЕ је то што чак и 1.000 милијарди евра чини, у ствари, само око један проценат укупног БНД 27 чланица и да то није огромна сума за највећи светски трговински блок. Чланице за буџет ЕУ у пракси не дају ни цео проценат свог БНД јер се буџет пуни и из царинских прихода и казни које утврди Комисија, на пример у антимонополским случајевима.