Лидери 27 чланица ЕУ ни после два дана нису на самиту у Бриселу постигли консензус о буџету Уније за период 2021-2027.


Нажалост данас није било могуће постићи споразум. Потребно нам је још времена”, поручио је председник Европског савета Шарл Мишел.


Након скоро 30 сати разговора, ванредни самит ЕУ у Бриселу завршио се без консензуса о заједничком буџету за наступајући седмогодишњи период.


Шарл Мишел је на крају дугугог дана самита оценио је да су преговори о буџету ”увек тешка тема”, а да су ове године посебно били компликовани због чињенице да је Велика Британија својим изласком из Уније "повука” између 60 и 75 мијарди евра својих доприноса заједничкој каси.


"Радили смо напорно како би помирили различите интересе, забринутости и мишљења која су била на столу, али потребно нам је још времена. Видећемо како ћемо наставити да радимо на овоме како би успели да дођемо до једногласне позиције Европског савета”, рекао је Мишел.


У Европском савету кажу да још не могу да прецизирају датум следећег састанка о буџету.


Дипломатски извори напомињу да председник Европског савета Мишел не жели да ова тема буде уврштена у дневни ред редовног матовског самита ЕУ који би требало да буде посвећен договору око наставка политике проширења ЕУ.


Земље чланице ЕУ нису успеле да се усагласе око обима будућег буџета ЕУ, тј. доприноса који свака чланица треба да издвоји за заједничку касу.


Истовремено, нема договора ни о распорели заједничког новца по секторима.


Европска комисија прва је 2018. године изашла с предлогом да удео земља чланица у седмогодишњем буџету ЕУ за период од 2021. до 2027. године буде 1,11 процента националног БДП-а сваке земље.


Европски парламент предложио је да издвајање буде 1,3 процента БДП-а.


Истовремено, оне земље које највише одвајају за заједнички буџет као што су Немачка, Данска, Холандија и Шведска, залажу се да национални доприноси не буду већи од једног процента БДП-а.


Прочитајте још: Четвртина новог буџета ЕУ за ублажавање климатских промена


Председник Европског савета Шарл Мишел, након косултација са земљама чланицама, прошле недеље представио је ”компромисни предлог” који износи 1,074 процента БДП-а.


Дипломатски извори наводе да је последњи предлог на основу кога је покушано да се дође до договора у Бриселу био 1,07 процента БДП што такође није добило подршку свих 27 земаља чланица ЕУ.