Хиљаде јединица оружја и муниције које су САД испоручиле својим савезницима у Сирији у периоду 2017-2018. године могли би бити оштећени, неупотребљиви, изгубљени и украдени, пише „Милитари тајмс“, позивајући се на извештај генералног инспектора Пентагона.

Како се наводи у документу, ради се о наоружању укупне вредности од око 715 милиона долара (од 930 милиона колико је одобрено до сада) које је било испоручено групама које подржава Вашингтон за борбу против милитаната терористичке организације ДАЕШ на територији Сирије.

Осим тога, како се наводи у извештају инспекције, око 4.100 комада оружја, укључујући бацаче граната и митраљезе, није било правилно уксладиштено и чувано. Оно се налазиоло мимо металних контејнера, те је било било изложено киши, прашини... због чега је могло да зарђа, да се деформиш се и пређе у стање да више није за употребу. Осим тога, део наоружања је могао бити украден, али није наведено у чије руке би оно могло доспети.

У извештају Генералног инспектора Пентагона се наводи да су због неправилног руковања и чувања дуплиране неке испоруке оружја што је довело до беспотребног трошења новца пореских обвезника.

Фото Архива ВН

Како наводи „Милитари тајмс“, бојиште у Сирији је преплављено америчком технологијом - противтенковским ракетним вођеним системима, ручним бачацима и ИЦ уређајима који се често проналазе и у рукама милитаната ДАЕШ-а и Ал Каиде који су успели да их заплене од група које подржавају САД.

Према подацима турске агенције Анадолија, испоруке Вашингтона су биле намењене, пре свега за, радничку партију Курдистана коју у Турској сматрају терористичком организацијом.

Пентагон је ове године затражио још 173 милиона долара за наоружавање својих савезника у Сирији у 2020. години.

Према наводима из других извора у Ирак је испоручено 110.000 комада лаког пешадијског оружја (М16/М4) иако је у камповима на обуци било око 300 војника и официра ирачке армије.


NovostiОnline/rs.sputniknews.com